Translate

subota, 11. srpnja 2015.

Kolač sa jabukama i sirom












Jednom sam već spominjala na blogu, ne znam pripremiti baš na stotine jela i kolača iz razloga što se kao kuharica još uvijek učim, a bojim se da je život previše kratak kako bih stigla svladati baš sve. A kad nešto funkcionira, onda to samo nadograđujem nečim novim- i tad mi svaki kolač ili jelo uspije.

Krostata je već bila tema na blogu, čini mi se unutar neke druge teme, uglavnom recept je tu i ne bih se vraćala na njega. Vezano za cheesecake, nikad nisam u potpunosti zadovoljna okusom; ispadne dobro, odlično, ali nije to taj vrhunski okus za kojim tragam.














Sve u svemu, dođe ta faza kada se zasitiš kolača s jabukama, ali i cheesecakea, a voliš jabuku i sir... Pa zašto ne spojiti to dvoje? Na moje veliko iznenađenje, a u skladu sa stavom da je topla voda izmišljena davnih dana, taj kolač već postoji. Malo mi je glupo postati dva linka prema kojima sam taj kolač pokušala izvesti dvaput, bez da sam išta mijenjala, jer možda je nešto ipak bila moja greška. 
Ipak, dva sam puta radila kolač i dvaput je sve završilo suzama i teatralnim bacanjem pleha kokama.

Međutim, ja kad se 'zajunim' nema natrag, i tako je nastao ovaj recept za koji bih stavila ruku u vatru da će, ako ga isprobati, vizualno uspijeti, biti fantastičnog okusa, mekan, podatan, osvježavajuć. 

Izrada je nezahtjevna, jedino postoji vrijeme čekanja, dok se tijesto stisne u hladnjaku te dinstana jabuka treba nekih sat vremena da se rashladi. 

Vodeći problem sa dva recepta na koja sam naišla na netu je što jabuka nije bila ranije skuhana (dinstana) i rashlađena, tako da u dodiru sa biskvitom i na visokoj temperaturi, ona je pustila svu vodu, sok, kako želite. Tijesto nije uspjelo upiti svu tu tekućinu i naravno kolač sam poslije svega mogla samo proslijediti kokama. Druga ne tako mala poteškoća u izradi bila je ta što je sir podivljao tijekom pečenja, a sok iz jabuke samo je dolijevao ulje na vatru. Reakcija sira i jabuke bila je užasna za gledati. Onda sam naišla na neke recepte gdje se jabuka i sir izmiješaju, ali to stvarno ne volim niti zamisliti.

I tada shvatim, pa čekaj, znaš napraviti pitu s jabukama i znaš napraviti cheesecake, pa spoji nekako to dvoje i eto ti kolač sa jabukama i sirom. 

Prvo sam krenula od jabuka, njima treba duže da se ohlade, nego tijesnu da se 'stisne'. Kilogram i pol do dva jabuka ogulila sam i naribala. Blaženi lonac 'pištavac' u kojem ništa ne zagori, ondje sam smjestila jabuke, dodala fruktozu i malo ulja. Jabuke dinstam oko pola sata, višak vode koji dodatno nastane hlađenjem jednostavno izlijem. 

Nakon toga, dok se jabuke hlade, izradim tijesto.
















U pola kilograma brašna rukama umijesim 250 g maslaca koji je već razmekšan na sobnoj temperaturi. Dodam fruktozu, dva jaja i dva praška za pecivo te malo soli. Umijesim da bude kompaktno te ostavim u hladnjaku na pola sata, ne smeta ako vam ostane i duže.





















Nakon pola sata izvadim tijesto iz hladnjaka.

Trebaju mi tri komada tijesta: jedno kao podloga na koju ide jabuka, jedan dio kao 'granica' 'zid' 'prostor' između jabuke i sira te dio koji ide kao ukras na sir, trakice i slično kako bi kolač i vizualno izgledao poput pite.
Prostor između jabuke i sira je najvažniji, ali nikad se neće vidjeti u kolaču, doslovno on kao da je progutan od strane jabuke i sira. Možete ga uredno izraditi kao što vidimo na slici ispod - lijevo, uredno, ili napraviti krpice - desno. 








Dakle, tijesto razdijelim u tri dijela, prvi dio razvaljam i premjestim u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju, izbodem vilicom (inače ovo ne radim kod izrade krostate, ali nakon što je kolač dvaput skoro pa završio u smeću ne želim riskirati namirnice i trošiti vrijeme uzalud) i premažem hladnom dinstanom jabukom bez tekućine. Možete dodati i cimet, osobno meni ovdje smeta.

Dio sa sirom obuhvaća 30 g svježeg sira, 1 kiselo vrhnje, fruktozu, jaje ili tri jaja, svakog puta napravim drugačije, pogotovo ako sam tog dana već pojela nekoliko jaja te 1 vanilin šećer i grožđice koje su se prethodno otapali u rumu.













Završite trakicama od tijesta i slično te stavite peći na 175C, može i 180C, ovisno o pećnici 20 do 25 minuta. Jasno ćete vidjeti kako je kolač gotov kada se sir samo od sebe stisne te počne razdvajati od ruba tepsije, a s obzirom da ovo nije dizani kolač, bez straha možete ga izvaditi van i izbockati čačkalicom. 

Dio sa sirom i rubovi općenito budu kompaktni kao da ste radili kolač s pudingom koji se jako dobro rashladio i povezao, jabuka je dinstana od ranije i nema soka te znate da je taj dio pečen, a tijesto između nje i sira ne dopušta da se to dvoje spoji i unište kolač. 

Kad se kolač ohladi na sobnoj temperaturi, stavljate ga u hladnjak na barem 12 sati, najbolje 24. Kad odleži ondje je najbolji, najmekši, najpodatniji, najmirisniji. S obzirom da sam ga kušala vrućeg, toplog, hladnog na sobnoj temperaturi i stvarno rashlađenog, vrijedi strpiti se.
















Na fotografijama iznad izgleda malo kao 'da ga je poljubio Cigo', ali to je zato jer je napravljen navečer pa mi je rasvjeta bila loša, inače ima onu mekanu marelica boju rukama izrađene pite:









Dakle to je bila dnevna radna fotografija, maksimalno sam 'ušla' unutra, kao što vidite srednja kora se ne vidi, a bome baš ni ne osjeća u ustima i očito je itekako potrebna ili ja ne kužim kako napraviti kolač sa sirom i jabukom bez tog dijela i zašto se meni spoj ribane jabuke i svježeg sira pretvorio u jednu veliku vodu.

Ajmo na recpet, on bi izgledao ovako:


TIJESTO:

500 g brašna
250 g maslaca
2 jaja
2 praška za pecivo
malo soli
150 g šećera ili 75 g fruktoze

Umijesiti da bude kompaktno i pustiti u hladnjaku na pola sata.


FIL 1 / JABUKA:

Oko 1 do 2 kg jabuka
4 do 5 jušnih žlica šećera ili upola manje fruktoze
malo ulja

Ugrubo, dinstati jabuke dok ne ishlapi tekućina, višak tekućine ako ne 'prođe' jednostavno izliti.


FIL 2 / SIR:

1/2 kg svježeg sira
1 kiselo vrhnje (možete i žlicu - dve manje, osobno volim da je kiselije)
3 do 4 žlice šećera ili 2 žlice fruktoze
1 do 3 jaja, kako želite
vanilin šećer
grožđice namočene u rumu


Izrada ide: tijesto izbockano vilicom, red jabuka, tijesto kao granica za red sa sirom te ukrasni dio tijesta. Peći 20 do 25 minuta na 175 ili čak 180 C.


Ako volite jabuke i sir, vjerujete u njihovu fuziju, ovo je kolač za vas. I ako ste dosad radili kolač sa sirom i jabukama i to je završilo plačem, također recept za vas. Nakon noći provedene u hladnjaku, meni je ovo nešto pre pre predobro.

Krenete li proučavati druge recepte, možda naiđete na sok limuna u jabuci, cimet... Osobno meni ti dodaci smetaju u ovom kolaču pa sam ih izuzela, ali vašoj mašti na volju. 

Pozdrav i do čitanja!




Nema komentara:

Objavi komentar