Translate

ponedjeljak, 26. svibnja 2014.

Domaće fritule

Kao što naslov kaže, slijedi najbolji recept za fritule ikad. Ako budete slijedili upute, s ovim receptom nema greške.

1. Za početak, krećemo od grožđica koje ste nakratko oprali u vodi, zatim uronili u posudu s vodom i rumom. Iako, osobno više volim okus rum punča, te ga koristim kao zamjenu za rum. Ali ako ste naučili na klasičan rum, nastavite tako, nema veze  :)

Nekako, zbilo se to posve slučajno, ostala sam bez običnog ruma i iz lijenosti rekoh pa kako rum punč može biti loš? I otad.. Samo rum punč.

Dovoljno je šaka i pol grožđica, eventualno dvije, ruma stavite par žlica, koliko volite.


2. U zdjelu stavite kiselo vrhnje i dcl rakije. S rakijom u ovom slučaju ne možete pretjerati, i što više rakije ima, fritule su u konačnici manje masne.

Detaljno izmiješajte kiselo vrhnje i rakiju.
Zatim dodajte tri jaja, lijepo izmiješajte.
Dodajte jednu naribanu jabuku, očišćenu od kore.








3. Dakle, sad ako ste proučavali recepte, ovo je jedan snažan starinski recept za domaće fritule, bez jogurta ali sa kiselim vrhnjem i dosta rakije. Iako se izvorno ne spominje korica limuna i vanilin šećer, ubacim prvo, čisto iz navike.

Zatim, oni koji me prate već neko vrijeme znaju da sam odavno izbacila rafinirani šećer kod pripreme slastica i umjesto njega koristim fruktozu. Ako koristite običan šećer, neka vam mjera bude oko 150, 200 g šećera, recimo jedna šalica. Ako koristite fruktozu, prepolovite, ali svakako nemojte štediti i dobro zasladite. Ne zaboravite, rakija daje gorčinu, a tu je i kiselo vrhnje.

Prisutna je ta neka gorčina u zraku, onaj opor okus rakije i kiselog vrhnja, dakle slobodno pomirišite smjesu nakon šećera. Udahnite mirise. Koristite osjetila, jednostavno je.

Fritulice moraju biti slatke i sočne.

Iza šećera, umiješajte procijeđene grožđice.











4. Zatim kao krunu svega treba umiješati brašno.
Predviđena količina je jedan duboki tanjur brašna u koji ste umiješali prašak za pecivo.

Na prvu, uspijet ćete umiješati oko pola tanjura, ali malo pričekajte da se svi sastojci povežu i malo po malo dodajte ostatak. Iako, meni uvijek ostane malo na tanjuru, smjesa mi baš ne "povuče" svo brašno.

Nikad se nisam ni pitala koliko točno brašna ide, ozračje ovog recepta je po principu "odokativno".








5. Padela u kojoj ćete pržiti fritule mora biti manja, da ne kažem mala.
Kod ovog recepta nema žurbe, manja posuda = izrada duže traje = ukusnije.






Nešto mi ogromna ruka na ovim fotkama, ali imate predodžbu.


6. Faktor koji utječe na fritule definitivno je ulje. Preciznije, njegova toplina.
Fritule pržimo na vrućem ulju, ali nikako previše vrućem, tada previše "gore", i ne samo da su "žive" iznutra, nego su izvana kao spaljene.

Tijekom izrade, ako dobivate dojam kako je ulje postalo previše vruće i da nisu onako zlatne kao u prvim minutama, nije loše malo pričekati da toplina splasne.

Konkretno, koristim srednje kolo plina, najmanja toplina, eventualno malo pojačam, pa smanjim.. Prema osjećaju.

7. Nadalje, pripremim šalicu sa dvije žličice koje mijenjam. U šalici se nalazi hladna voda, kako bi žličice bile uredne, a time i frutule savršenije.

Pripremim šećer za posipanje, zdjelu.




8. Smjesu uzmete u šaku, istisnete komadić i pokupite ga žlicom.
Da, bude malo čudno i sluzavo, ali samo hrabro.  Go girl, to je to!

Svako toliko promijenite "onom drugom" žličicom i nema greške. Ako vam se čini da vam smjesa previše izmiče, tada dodajte još brašna, ali tanjur o kojem sam ranije govorila nekako bi trebao biti itekako dosta.










8. Kada fritulice postanu zlatne, što malo potraje jer vodite računa o toplini, a stojite čitavo vrijeme uz štednjak neopterećeni što kuhinja izgleda kao teksaški masakr, vadite ih van.

Odmah ih pospete šećerom u prahu, zatim snažno snažno snažno protresete. Recimo, kao loto loptice.
Zatim ih opet pošećerite i opet snažno protresete. Slobodno možete tako nekoliko puta.

Zatim se vratite ulju i opet sve iznova.
















Ako ste slijedili upute, pogotovo vezano za rakiju, fritulice bi trebale biti posve nemasne. Dakle, salveta ili ubrus trebali bi biti suhi. Obično ih "tresem" u jednoj posudi, a zatim serviram u drugoj, tako da odmah znam kako stvari stoje.

I ne, nećete se napiti. Dobar tek!!



Sastojci:

grožđice, rum, rum punč...
kiselo vrhnje
rakija
tri jaja
naribana jabuka
korica limuna (neobavezno)
fruktoza / šećer  - šalica
duboki tanjur brašna
prašak za pecivo
šećer u prahu

ulje za prženje, oko prst, prst i pol

1 komentar:

  1. Možda čak i ja to probam napravit kad mi bude "puna kuća"
    Bivša susjeda

    OdgovoriIzbriši