Translate

nedjelja, 28. srpnja 2013.

Sijeno, slama i ostale potrepštine I.

     Vezano za higijenu oko koje bih se još malo raspisala, prije nego što uzmete jednu, dvije, pet ili pedeset kokoši, patki, purica... Morate imati "vezu" za sijeno ili slamu. Ako imate sreće, imati ćete i slame do koje je načelno skoro pa nemoguće doći jer je uzgajivači čuvaju za svoje potrebe.

     Slama u širem smislu predstavlja suhe stabljike svih ratarskih kultura, a u strogom smislu samo osušene stabljike žitarica (pšenica, raž, ječam) - Wikipedia. Sijeno se uglavnom koristi kao stočna hrana, ali poput ostalih koristim ga umjesto slame.

     Ipak, ako imate npr. kućnog zeca, jeste li se upitali koliko dođe bala sijena ili slame? Za litru, kilogram ili neku sličnu mjeru izdvajate dvadesetak kuna, a  "kocka" sijena od minimalno 60 litara košta između 15 i 18 kuna, ako kupujete "na veliko" oko 12 kuna.

Magarci sa sajma
   S obzirom da stanujem blizu nedaleko Zadra, meni najbliži sajam nalazi se u Benkovcu, svakog desetog u mjesecu. Naravno, s obzirom da sam nova u svemu ovome i velik dio toga ne izgleda spektakularno, ali to i nije cilj ovog bloga- ovaj blog tu je da pomogne i ohrabri, u početku sam kupovala do pet komada sijena, eventualno šest- ako bi stali u naš prastari auto.

   Prednost sajma nalazi se u raznovrsnoj ponudi domaćeg voća, povrća, krmiva za domaće životinje, biljki, cvijeća... Naprosto se izbezumim, a ponuda je svakog puta drukčija, doslovno sezonska, ali bogata. Nađeš se u situaciji da nema čega nema. Jednom sam ondje zatekla malog ponija, jedva sam se pribrala i nisam ga kupila, a bio je predivan. Negdje u to vrijeme, dakle prošle godine u jednom dijelu ljeta, ostala sam i bez sijena: naime nisam uopće uzela u obzir da njega po ljeti načelno nema i tada sam, bijedo i muko moja, vozila biciklu svakog dana, skupljala i rezala travke uz kolnik.

Bale sijena

Kroz dva mjeseca sve se normaliziralo, sijena je opet bilo u ponudi, a otkako sam ove godine pukom slučajnošću dobila na poklon nekoliko bala slame- sada mi je jedna od vodećih briga kako se dočepati još toga? Razlika između slame i sijena je uistinu velika, ali tješim se da ni Rim nije izgrađen u jedan dan. U konačnici, trenutno ispred kuće imam 35 bali sijena, a još prošle godine skupljala sam travke na bicikli uz cestu. Dakle, nije loše, zar ne? Jedino, čovjek je pohlepno biće i sada bih željela kućicu za sijeno...

Načelno, bitno je sijeno ili slamu spremiti na suho mjesto, ili se barem potruditi da baš ne kisne, pogotovo odozdo da nije mokra. Vodite računa i da se ondje ne zavuče kakav miš ili zmija. Primjerice, sijenu uvijek prilazim u čizmama, s navučenim rukavicama: jednostavno, bilo je svakakvih iznenađenja.



A od prošlog tjedna, 35 komada na okupu!

Svaki početak je težak, posebno ako zapravo i ne znaš otkud krenuti, a uvjeti nisu idealni u smislu da odmah možeš uložiti u profesionalne kokošinjce, profesionalno ograditi koke, kupiti tri inkubatora... Lista želja je duga, ali kao što već ranije rekoh- radi se o stanju stvari koje te uči strpljenju.

Redovito pratim američke blogove i uzdišem kako neki farmerski životi izgledaju; sve je tako sređeno, definirano, zaokruženo. Istina, pomalo me podsjeća na činjenicu kako svi pokazuju fotografije s vjenčanja, a nitko nema sliku dok čeka "njega" da se pojavi na prvom spoju.

Dakle, zaboravimo finalni proizvod, i krenimo od početaka. Ionako, počeci su načelno najslađi jer možeš itekako napredovati i nadati se.

Do čitanja!


   

Nema komentara:

Objavi komentar