Translate

subota, 23. lipnja 2018.

Palačinke od chia sjemenki


U stvari, ispravni naslov bio bi, Dan kada su mi se jele palačinke sa sirom, a nisam imala sve sastojke (i nije mi se dalo izlaziti po njih!), ali Palačinke od chia sjemenki je jedan od onih naslova koji će biti vrlo klikabilni, pa neka ga.

Prije nego krenem kako mi je sve to uopće palo na pamet, zaista: osim svježeg sira, vrhnja, jaja i mlijeka, ništa nisam imala, doslovno sam improvizirala. Danas sam prepričavala recept i osoba je odmah rekla, taj ti je recept zahtjevan, treba gomila toga, a bome i skup.

Pa krenimo redom.

Kao prvo, isprike jer nikako da stavim fotke vezano za prošli post, ali da danas nije čitavog dana padala kiša, bojim se da ne bi bilo ni ovog posta jer zaista sam kratka s vremenom. Znači, ja sam toliko kratka s vremenom da sam definitivno jedina osoba na planeti koja ima blog cca pet godina, isti je prilično čitan i npr. nije izvukla od nekog sponzora makar pekač za kruh. Meni se to ne da, ja sam nekako team "ma neka oni pronađu nekako mene". Tako da, logično da nakon što napustim neki post u smislu isti se objavi, jako je teško nadopunjavati staru temu i okretati se novoj; zaista nemam toliko vremena, a fotke ću objaviti, samo ne znam kada.

Dakle toliko o fotkama koje nisam objavila, a obećala sam.

Eh sada, aktualni post. Recept!

Sve je nastalo tako da sam imala premalo bijelog brašna, ali sam imala još nešto kukuruznog, raženog i onog od zobi, i tako sam navukla ukupno pola kilograma brašna (možda nešto više, palačinke uglavnom svi radimo odokativno). Nisam imala fruktoze, ali sam naišla na smeđi šećer, a imala sam i sode bikarbone, uvijek to koristim, a ne mineralnu vodu. Mlijeka sam imala, a ionako uvijek dodam i malo obične vode. Tri jaja, i to sam imala.

Tada sam ugledala chia sjemenke, i rekoh, ajmo probati, i dodala sam četiri velike žlice chia sjemenki.

Smjesa je bila izvrsna, palačinke zaista mekane, radi kukuruznog brašna prekrasno toplo žućkaste, a chia sjemenke dodale su taj neki točkasti štih, a opet su neutralnog okusa - zaista super. Izazov je nastao kada sam shvatila da nemam grožđica i tada sam kopajući po kuhinji ugledala sušene brusnice. A nakon toga ispostavilo se da nemam ni ruma, ali sam pronašla jeger. Malo me bilo strah namočiti brusnice u jagermeister (kao što bih namočila grožđice rumom), pa sam jager izmiješala sa smjesom sira, vrhnja, jaja, smeđeg šećera, i nakon toga umiješala brusnice.

Kada se to sve zapeklo, kada se to sve proželo, nisam mogla a da ne pomislim, koji sam ja meni masterchef!

Prije nego krenem dalje, moram napomenuti ako primjerice niste neki fan integralnih digestive okusa, ovo uopće nemojte raditi, biti će vam odvratno. To je, da tako kažem, sudar svjetova. Nešto kao kada se vozim biciklom po Zagrebu i dignem pogled prema nebu, a kad ondje - sudaraju se drveća različitih boja i vrsta.

Mislim na ovako nešto:






Meni su ovakvi prizori nešto nestvarno lijepo, ostalima je to bez veze i glupo.

Recimo, ja dosta koristim jagermeister, posebno ga volim umiješati s kakaom pa u smjesu za kuglof. Znate onaj efekt mramornog kolača, samo pretočen u kuglof.. savršeno. Meni je već nepce naučeno na jagermeister, kao i na brusnice, a o raženom brašnu ili kukuruznom ni neću, jer dosta često pravim domaći kruh, peciva i sl. A volim i integralne kekse tako da meni je recept koji slijedi zaista fin, vrijedan je spomena, neobično je sve to kako sam uopće došla na sve te ideje, i stoga smatram da zaslužuje biti tu.

Dakle, krenimo.





S obzirom da sam još uvijek bez pritiska, koji ćete brand koristiti, na vama je. Bitno je da se radi o svježem siru, kiselom vrhnju, mlijeku, jajima, sušenim brusnicama, chia sjemenkama, po želji vanilin šećeru, korici limuna i sl.
Jedino je prilično bitno izmiješati vrste brašna, pogotovo bih preporučila kukuruzno brašno. Ako nemate jager, možda imate pelinkovac. Rekla bih da je poanta ovog posta, sa čime biste napravili palačinke kada ne biste imali na raspolaganju 50% sastojaka kojih inače imate? I tu se onda proširuju vidici.









Bijelo brašno, zobeno brašno......






Zatim kukuruzno....






Sol, doda bikarbona....








Raženo brašno.... ugledala sam ga kad sam se penjala po sodu bikarbonu :(
(trebao je biti na fotki s brašnom, ali nema veze sad :))












Mlijeko... Jaja... Chia sjemenke....



































Jedino bih napomenula da očito sva ta brašna, a zasigurno i chia sjemenke bubre u mlijeku/jajima, tako da nemojte oklijevati i ako opazite da vam palačinke nisu tanke kao na početku pečenja, slobodno dodajte malo mlijeka/vode. I možda neće radi svega toga biti onako supertanke, ali i dalje su podnošljivo "malo deblje".


Vezano za smjesu/nadjev od svježeg sira i vrhnja, koristim onaj koji koriste svi, dakle, svježi sir, svježe vrhnje, nekoliko žlica šećera, tri jaja (jer stavim dva omota svega, ali može se staviti i šest, sedam jaja ili pak samo dva... kako tko voli), jedino sam dodala jagermeister i na kraju brusnice. To je nešto što je izmijenilo sve, dakle jako, jako fino. Malo graniči sa zdravim razumom, ali preukusno je.























Palačinke sam zapekla na nekih 175°C na cca 25 minuta, ali to zaista ovisi o vašoj pećnici. Pustite ih da se malo rashlade, prožmu - dugo nisam jela nešto tako fino, a da sam to sama izmislila i da je ispalo kako spada iz prve.







Nema nažalost fotki iz pećnice itd. jer nisam zadovoljna čistoćom stakla od pećnice pa sam preskočila jedan dio dok ne sredim staklo da sve bude onako "imam OCD čisto".

Uglavnom, za kraj, ako ste fan integralnih okusa i te neke posebne gorčine (brusnice i jager), samo naprijed. Ako ste fan chia sjemenki, također. A ako niste, ovo nije recept za vas, ali možda bude naredni, a to bi mislim mogla biti moja fejk focaccia.

Do čitanja i hvala svima koji čitaju ovaj blog! Pozdrav! :)

Nema komentara:

Objavi komentar