Translate

četvrtak, 27. studenoga 2014.

Zdrave palačinke s bananama, zobenim pahuljicama i bla bla bla



Živimo u vremenima raznih pravaca, pokreta  zdrave prehrane i opreznog sljubljivanja namirnica, impresivnih fotografija stola, ali i dalje se može čuti "ipak nije to taj okus i miris od nekad".

Kada netko u društvu kaže "hranim se zdravo" riječ po riječ nastane rasprava od pola sata. Što uopće znači "zdravo"? Da li je uopće realan trendovski hejt protiv Vegete, ako su svježa mrkva, peršin, celer itd. nastali u dan - dva u nekom stakleniku, utovljeni raznom kemijom, bez sunca i svježeg zraka, kiše i magle? Sezonsko voće i povrće sve više postaje mit, nisu ni tržnice ono što su nekad bile.

Ponekad imam osjećaj da se netko sjeti nečeg, naiđe na istomišljenike i ta gomilica nekim čudnim putevima uvjeri mase - naprosto nema drugog objašnjenja za ovo kako se sve više potiskuje klasična kuhinja.

Ljudski život je zapravo čudo, pogotovo ako osoba dođe zdrava na ovaj svijet. Danas imamo grupu ljudi koja forsira kako djeca ne bi trebala primati cjepivo i ja primjerice imam oca koji kao mali nije bio cijepljen protiv dječje paralize, naravski obolio je, kao posljedica čitav život šepa i jedna noga mu je kraća, dakle broj jedne cipele mu je 46, druge 35.

I tako sinoć u jednom društvu, ispostavi se da i brat našeg prijatelja također kao mali nije dobio cjepivo, isti simptomi kao kod mog tate. Zamislite vi to, a na televiziji zurimo u nevjerici u prilog o tome kako postoje roditelji koji se odupiru cijepljenju.

Hrana je također jedna vrsta čuda. Posadite zrno, nikne glavica kupusa teška dva kilograma. Ako uberete zaista mladi luk, on je sladak, baš kao i radič ili riga.
Zato mi i nije baš jasno, zašto se umjesto njegovanja starih dobrih klasika poput palačinki pribjegava "zdravim palačinkama s bananama" jer banane bi trebalo izbjegavati u širokom luku: debljaju (osim ako napravite multiproteinski napitak: pet ili šest bjelanjaka, pola litre mlijeka, dvije banane, zobene pahuljice, cimet... Pločice na trbuhu zagarantirane), posebno ako ste ikad analizirali mršavljenje prema Montignacu, laka mu zemljica, taj mi je zaista pomogao u životu.

Dakle, iz inozemstva preko brojnih food blogova do nas dođe ideja o palačinkama bez jaja i brašna, nastane ludnica bez da itko malo stane i porazmisli, ili barem klikne kako banane uopće dolaze do trgovine, onako laički možemo zaključiti kako banane baš i nisu hrvatsko sezonsko voće?

Ono što vam iz prve ruke mogu reći, banane se ne beru samo zelene, nego MALE, SITNE POPUT UPALJAČA. Smještaju se u štive i plove oceanom 30 dana do odredišta, recimo Costa Rica - Rotterdam.  Na brodu postoji sistem koji doziranjem umjetnog etilena od strane posade ubrzava sazrijevanje banana. Dok dođu do Rotterdama banane su velike, pune, žute, a nisu nikad vidjele svjetlo dana. 
I tako imamo situaciju da su pomorski strojari ujedno i farmeri.

Logično je upitati sebe: kako onda palačinke bez domaćih jaja ali sa bananama mogu biti zdrave, i ako se svi toliko brinemo što unosimo u organizam, zašto malo tko stane u traperice od prije pet godina?

Zato ponekad imam osjećaj da neki moji recepti, baš kao i način života, nikada neće biti dovoljno dobri za velike mase, jer tu nema nekog velikog otkrića, samo dobra stara prava domaća kuhinja, bez efekata.

Ipak, odlučila sam "izbaciti" tri po meni lagana recepta, ukusna, sočna, zdrava. I ove recepte, najvažnije, možete smatrati bazom i dalje nadograđivati sami: povrćem, sirom, vrhnjem, vinom... Doživite recepte na način da vam skrećem pozornost na nešto što možda niste dugo jeli ili išli za time kako kombinacija može itekako funkcionirati u ustima.

Bitno je razlučiti da što više znamo bolje ćemo i kvalitetnije živjeti.

Zanemarite kruh na nekim slikama, stalno ga pravim po ovim kišnim danima tako da ili se diže ili hladi ili samo čeka rezanje.



BRZA SALATA - IMITACIJA McDonald'sa



Meni baš nedostaje "mekić", navodno bi se mogao napokon otvoriti i u Zadru.
Uz ovu donekle zdraviju varijantu, dakle bez kraljevskog preljeva i onih njihovih slatkih komadića kruha, odlično ide pohana piletina ili puretina, pogotovo ako istu narežete na kockice.

















Dakle, imamo:

° tvrdi sir ili parmezan ili gorgonzola... Može sve to ili ništa od toga, ovo je samo topla ideja :)

° kruh za toast prepečen i narezan na kockice, ili ako imate svoj kruh, tanko ga narežite, premažite maslinovim uljem, po želji dodajte peršin, češnjak - meni je recimo odličan za to češnjak u začinu.
Tako pripremljen kruh stavite na oko 200 stupnjeva, na 20 - tak minuta, ali ako ovo radite prvi put gledajte kako se situacija razvija, jednom sam tako zamalo zapalila kuću.

° salata, salata, svakakva raznobrojna salata.

Postupak vam ide da prvo operete salatu i dobro je osušite, nju začinite prvu. Stavim samo maslinovo ulje, sol i papar, bez octa, nekako mi ocat uznemiri okus sira.

Zatim ubacite sir pa kockice kruha.

Odlično paše i mozzarella, cherry rajčica, slani inćuni.

Ili i grah.

Ili kukuruz.

Vaša salata, vaša pravila.









(DOMAĆI)  KROMPIR JE IZ RAJA IZAŠAO



Nedavno sam na poklon dobila punu kutiju krompira, domaćeg ličkog, slavonskog i dalmatinskog. Nisam znala koji je koji, samo sam ih ravnopravno izmiješala.

Inače, svakog puta kada pripremam krompir ne mogu a da se ne sjetim Montignaca i njegove teorije kako krompir nije ništa drugo nego svinjski gomolj. Međutim, prije par godina prijateljica me pozvala na ručak: krompir i smrznuta carska mješavina (karfiol, mrkva, brokula) zapečena s krompirom i pored piletina. Bilo je za prste polizati i tada sam počela proučavati razne smrznute mješavine povrća, bilo je to nešto posve novo za mene.

Mrkve trenutno nemam, karfiol zasad nije bacio plod, ali uz domaći krompir nabrala sam domaće brokule.
























Dakle, postupak bi ovako (nekako) izgledao:

° krompir narezati na ploške ili kako već imate naviku rezati ga. Staviti da se peče na 220 stupnjeva, može i 240, ovisi kakva vam je pećnica. Prethodno naravno nauljiti običnim uljem, još bolje - maslinovim.

° kad onako malo klone kroz 15 minuta, izvaditi tepsiju i začiniti peršinom, lukom... Kako volite, premda meni kod ovog recepta najbolje paše samo ružmarin, najbolje preuzme krompir.

° Brokulu ili smrznutu mješavinu povrća ili što već imate dodate zadnjih 15 minuta, prije nego se krompir posve zapeče.

U ovoj fazi dobro sve posolite.

Također, dodate po želji mozzarellu, gorgonzolu... Ili ništa od toga.

° Nakon što je brokula malo klonula, a krompir je već savršeno ispečen, dodate jaja koja ste nalupali pjenjačom ili vilicom. Osim što jaja ovom jelu dođu kao budali šamar, ujedno će doprinijeti da možete zapečeno servirati kao kocke, trokute i slično, dakle mašti na volju.

° Uz ovo vam odlično ide i cikla iz teglice ili kuhani grašak sa strane ili stara dobra salata od naribanog kupusa... Kako volite.














Kuhače se prihvatio i moj muž, on je naravno sve malo "podebljao", dakle uz krompir i brokule ide panceta, luk, papar u zrnu, peršin, ružmarin, sol, sve je zalio bijelim vinom i pri kraju dodao vrhnje.
Isto je bilo za prste polizati!









MOZZARELLA & PRŠUT


... ili vratina, panceta i slično ljube se odlično s bučinim uljem ili maslinovim te salatom kao podlogom.

° Na sitne kockice narežete mozzarellu, ovisi koliko pršuta ili nečeg drugog imate. Iskreno, ja narežem na desetak, volim kad je to malo veće, ali istina je da sve što je sitnije izgleda malo ljepše.

° Omotate listove pršuta oko kockice mozzarelle i zakačite/ pričvrstite čačkalicom. Ako su komadići sitniji trebat će vam više čačkalica.

° Na vruću tavu zapečete sve na naglo. Ako imate dobru toleranciju na vruće, najbolje da kockice okrećete tako da ih primite za slobodan dio vrha čačkalice. Ako ih budete vrtili/ okretali hvataljkom, a sve je gotovo za trenutak - dva, možda će predugo trajati i još će vam se sve raspasti.

° Čim ugledate prve bijele kapljice kao iz mlijeka, odmah skidajte s vatre, jelo je gotovo.

° Na svježu, prethodno rashlađenu salatu, prosušenu, posložite komadiće pršuta i mozzarelle. Možete slobodno dodati ulje, a gorčina nezačinjene rige i radiča ili oporost matovilca odlično se slaže sa slanim i masnoćom iz mesa.
















Pršut i matovilac:







Toliko za danas, ako imate vremena uguglajte malo banane i ne ustručavajte se šokirati kolika mašinerija stoji iza toga, te mmmmmm baš su zdrave ;D



http://en.wikipedia.org/wiki/Reefer_ship


http://www.banana2008.com/cms/details/acta/879_40.pdf


http://matrixworldhr.com/2013/04/18/banane-voce-koji-bi-vegani-uskoro-mogli-prekriziti/


http://www.crowley.com/What-We-Do/Shipping-and-Logistics/Liner-Services-Overview/Service-Details/Refrigerated-Reefer-Cargo-Shipping-for-Perishables




Nema komentara:

Objavi komentar