Translate

utorak, 5. kolovoza 2014.

Tekuti

Vraćam se ovoj temi jer sam u međuvremenu pronašla nekoliko načina kako izaći s tim dosadnim nametnicima na kraj. Iako se nalazimo na vrhuncu ljeta, nemam problema s njima jer još od svibnja radim na prevenciji.

Zima nije napravila svoje i bila sam uvjerena da će tekuti niknuti jači nego ikad.


PRVI KORAK

Sad će ovo malo zazvučati kao skačem samoj sebi u usta, ali otkako sam izbacila slamu i sijeno čim je ugrijalo, nemaju se gdje skrivati. Redovito kosim, a pokošenu svježu travu nosim kokama koje se tada gnijezde, čohaju ponešto, a većina uglavnom istrune i nestane sama od sebe kroz koji dan.


DUGI KORAK

Rastavila sam im kokošinjac tijekom ovih toplih mjeseci, spavaju na granama koje sam im dovukla iz šume ili na spojenim paletama. Grane kroz neko vrijeme bacim i opet im postavim nove iz šume, a paletu operem i osušim na suncu, sušenje obično potraje par dana. Ako pada kiša, natkrivene su, a ako se i smoče imaju perje, uostalom, oslanjam se na prirodnu selekciju.
U početku su bile malo zbunjene i logično nedostajao im je kokošinjac, ali čini mi se da su već sutradan zaboravile da je ikad postojao.


TREĆI KORAK

Sve oko njihovog prostora, posebno ako je od drva, perem i sunčam prilično redovito. Posebno nakon kiše, a bilo ih je prilično, nastojim sve "podizati" i neka sunce odradi svoje.


ČETVRTI KORAK

Svakog dana pripremim im u kanti pepeo (od roštilja, ili palim papir i karton u peći za drva, kartona i omota uvijek ima) i izmiješam sa malo kvarcnog pijeska. Ako imate neki drugi pijesak odlično, ja sam trenutno osuđena na taj jer ga imamo krcata paleta. Perad se na taj način redovito "pere" i održava perje, a nešto u sastavu pepela očito "guši" tekute.


PETI KORAK

S obzirom da imaju zemljano tlo u svojem ograđenom prostoru, pograbljam izmet i sav višak, zatim nemilosrdno operem sve vodom. Obično kad me vide sa šmrkom u ruci nastane panika i bježanija, ali ako je jak pritisak vode sve bude gotovo u pet minuta. Kad se tlo osuši dodam im  malo nove zemlje i pijeska.
Postupak ponavljam jednom u tri dana ako je sunčano, načelno preskačem na kišni dan jer samo stvaram gnjecu.


***


Ako niste sigurni imaju li vaše koke tekute, prvi znak je manji prinos jaja, jednostavno kao da prestanu nesti.
Drugi znak možete odraditi tako da goloruki do ramena uzmete koku i malo je pomazite; ako koka ima tekute, neće proći dugo i osjetit ćete da nešto "plazi" po vama. Zapamtite, tekuti ne lete, oni prelaze na vas.
Ponekad se koke kao prečesto češkaju - moguće da ih muče kakve buhice ili tekuti. Također, gubitak perja može biti znak nametnika, ali i ne mora.

Dok liječite koke od nametnika, a osjećate se nelagodno u njihovoj blizini, slobodno se možete poprskati nekim repelentom/ sredstvom protiv komaraca; posve djelotvoran i bezopasan za kožu, mrzak tekutima.

Možda se baza tekuta ne nalazi na vašem terenu, možda ih koke pokupe tijekom ispaše, kod nekakve stare drvene građe, mračniji prostori i slično. Tada vam je kao i s krpeljima kod pasa i mačaka - nešto odstrani ampula, nešto uočite pa im iščupate sami, a ponekad život ide dalje, zahladi i dođe zima pa to sve nekako nestane samo od sebe.

Uglavnom, tekuti se neće zadržavati ako nemaju razloga, dakle u ovim ljetnim mjesecima riješite se onog što ih mami.

Jedan od najsigurnijih načina da ih NE UNESETE u kuću jest korištenje zaštitne obuće i odjeće (čizme & tuta/ radno odijelo i slično), rastresti kosu prije ulaska u kuću, oprati ruke do ramena vani u hladnoj vodi, noge do koljena.






Sretno u borbi i do čitanja!

Nema komentara:

Objavi komentar