Translate

srijeda, 21. listopada 2015.

Makita ELM3311




Prije ulaska u novu sezonu bloga otvaranjem teme o kosilici Makita ELM3311, nisam mogla odoljeti da prvo sve iscrpno ne postalkam; preko društvenih mreža sve do foruma i portala. Nemalo sam se iznenadila o veličini industrije, koliko su kosilice općenito prisutne u našem životu te kako se pored njih ne nalaze samo zgodne djevojke jer dobri stari seks sve prodaje, već i djeca, kućni ljubimci, vještice i karikirana posve slučajna smrt usred košnje.

Dovoljno je utipkati 'Lawn Mover', ili da bude brže- #lawnmover i ući ćete u svijet fotografija za koje niste ni sanjali da postoje; naravno, ako ste ljubitelj pokošene trave ostat ćete zatečeni koliko su ondje stvari otišle daleko.

Naglasila bih da ovaj blog nema sponzore i ovdje se sve dešava posve spontano, dakle sad kad uslijede hvalospjevi koji se odnose na Makitu ELM3311, to je iz razloga što je moje iskustvo s tim alatom uistinu u superlativima, uz neke manice, kako to obično biva.

Dugoročno, ostvarenje mog sna bila bi kosilica na četiri kotača, na njoj sjedim, kosim i pijem sok.






































Dalje guglajte sami ;)

Nadalje, prije odluke o kupnji kosilice u moru stvarno dobrih proizvođača (STIHL, Bosch, MTD, Honda, Gardenia...) sigurno ćete zaviriti na njihove web stranice... Makita ima sasvim solidno ažurirane stranice, objašnjeno je osim snage i za koliki teren je kosilica uopće prikladna.










Na forumu je to nešto jednostavnije objašnjeno, kosilica za do sat vremena rada i kosilica za više od sat vremena rada. Međutim, nagađa se da ćete svakih dvadesetak minuta malo stati i odmoriti sebe i stroj, premda će vas i sama kosilica prisiliti na to jer ćete morati svako toliko isprazniti spremnik.

Otprilike kosim 500 m2 terena i to traje nekih sat vremena i ispraznim sedam do devet spremnika. Istina, to je bilo ljeti, sada nakon ovih kiša i faze nekošenja od mjesec dana čisto me strah što me čeka.

S obzirom da se danas upute bez problema mogu skinuti s Interneta, usredotočila bih se na zaista početničke korake kako pokrenuti kosilicu.

Kada kupite kosilicu ili ona stigne na vašu kućnu adresu, s njom nažalost nećete dobiti i kabel, njega morate ili sami napraviti ili kupiti. S obzirom da me moj muž očito potajice želi ubiti, on je sam iskombinirao kabel od lampe za piliće i nekakvog utikača, i osim što je svako toliko znao 'ispasti', bio je sasvim ok.








Dakle, meni nema gore nego kad nešto nabavim i onda zamislim kako ću tada i tada nešto i nešto s time i ne mogu dočekati kada će to biti, a na kraju se ispostavi da nemam kabel ili utikač za to.

Kada pravilno ukopčate 'taj neki dio sa slike' u produžni kabel, kabel u struju, pojavit će se zeleno svjetlo. Slika ispod.








Pet zvjezdica na fotografiji iznad ukazuju na zeleno svjetlo, uglavnom shvaćate. Kosilica je spremna za rad.

Međutim, radi zaista loše improvizacije, u nekom trenutku žica iz kabela se izvukla i na sekundu dogodio se kratki spoj na način da je nestalo struje, struja se odmah vratila, kosilica se ugasila, a ispostavilo se da je napon izbio osigurač od hladnjaka, stolnog usisavača i još nekih pomagača, dakle nemojte se igrati 'uradi sam' nego jednostavno kupite kabel.

Kabel u METROu košta nekih 35 kuna (čak i manje, ali neka ostane 35) i izgleda ovako:








Kosilica se pokreće na način da prvo stisnete crveni gumb desno, a zatim crveni tanki dio posred kosilice, radi se o držaču, drški, upravljaču, kako želite.

Ako krenete obratno, neće se upaliti.












Čim ispustite crvenu ručku iz ruku, kosilica se gasi. Iako je zaista sigurna, i dalje ćete trebati tvrdu obuću (po mogućnosti čizme) i biti odjeveni te zaštitne naočale. Ako imate neravan teren uz nezaobilazne kamenčiće, tada igra zna biti malo grublja pa odmaknite i automobil, biciklu i slično jer kamenčići znaju eksplodirati ispod noževa koji se nalaze ispod.

S obzirom da dosad nisam oštrila noževe, ovaj će post zasigurno dobiti nastavak, a visinu trave određujete pomoću kotača, možete ih namjestiti više ili niže. 

Vezano za kamenje veličine marelice možete se napraviti ludi i proći kosilicom preko njega, ona će ga jednostavno usisati. Ali grbave terene plus kamenje obrađujte kad vam je spremnik pun: taj sam dio usavršila. Na prazan spremnik to kamenje unutra divlja, dok kod punog spremnika nema kamo nego utonuti u masu unutra. Dakle, ako morate po kamenju, idite punim spremnikom. Osobno sam toliko počela iskorištavati kosilicu i mogućnost spremnika da prvo počupam okolo ruža i ostalog bilja, podrežem ruže i biljke, a zatim prođem kosilicom i 'usisam' sve, od trnja do listića i travki.

Netko bi zaključio kako uništavam kosilicu, ali u stvari samo pronalazim svoj stil košnje.

Naš je travnjak nastao iz grota, pijeska i kamenja tako da nažalost ima svakakvog smeća. Ono što se postignulo Makitom ELM3311 jest da kad prođete njome preko grote, ona se pošteno pomakne i na taj sam ih način dosta izvukla van - to mi dosad nije polazilo za rukom niti lopatom.
























Ovog je ljeta naš travnjak izgledao svakako; od stvarno mekane, podatne livade do spaljenog užasa. Nakon ljeta opet sam posijala neke dijelove i čupala najezdu troskota. Nemojte da vas začudi što kosilica uopće nema učinka nad njime, i dalje ćete ga morati čupati rukama ili lopaticom.

Kosilica ga tako zalijepi za zemlju da nakon košnje posebno upada u oči. Dok sam kosila isključivo trimerom, uvijek bih ga nagnula na način da izbijem troskot što sada više nije moguće pošto kosilica ima reguliranu visinu noževa i ne kopa po tlu.









































Osim što Makita  ELM3311 ne surađuje sa troskotom i morate ga posebno čupkati van, bojkotira i rad uz zidiće. Radi položaja i širine kotača (neka moja teorija), kosilica se nikako ne može onako savršeno približiti zidu na način da pokosi kuteve. Tako da ako ste pomislili kako je pukla ljubav između trimera i mene: no no. I dalje posežem za njime.

Ujedno bih to istaknula kao najveću manu kosilice, međutim koliko sam vidjela, što je kosilica snažnija i ima veće kotače/ gume, ujedno se lošije približava krajevima.

Vezano za kabele, jednom kad uhvatite 'mot' kabele ni ne primijetite. Tu je ipak najnaporniji trimer s onim super kratkim kabelom. 







Ono što nas je potaknulo da kupnju kosilice je istinska potreba za bržim pristupom košnji trave koje ima sve više. Činjenica je da što se češće kosi, to bolje raste, a kako su vrućine bile ove godine na vrhuncu, jednostavno više nije bilo života na način da se kosi i skuplja, i tako čitav dan, ili pak prolongiraš na dva.

Nakon košnje preporučujem obilno zalijevanje, nije loše ni prihraniti tlo.

Ovime temu kosilice privodim kraju, ako ste u dilemi kupiti ELM3311 ili ne, kupite!

Idući post biti će na temu Kress vibraciono rotacione šlajferice, da mi je netko rekao da ću jednom u životu znati kako se zove, a kamoli rukovati njome rekla bih mu da je lud, ali Pinterest i DIY boardi čine čuda kad mi se neka ideja svidi, tako da naredna tema je kako brusiti i bojati sitne komade drva, npr. ljestve ili drvenu ogradu.

Pozdrav i do čitanja!! :))









Nema komentara:

Objavi komentar