ponedjeljak, 16. veljače 2015.

Torte







Dugo sam razmišljala o naslovu ovog posta, na kraju sam se odlučila za jednostavno "Torte". Mislila sam na naslov "Torte bez greške", međutim navodno doslovno postoji recept tog imena, čak i kolač. 
Recepti o kojima će danas biti riječ zapravo imaju uporište u mojoj svadbenoj torti sada već pomalo davne 2011. godine. Naslov "Svadbena torta" također mi nema nekog smisla, posebno ako uzmemo u obzir da imamo posla sa, kako se kasnije ispostavilo, "Tortom 4 čokolade". 

No, krenimo redom.

Iskreno, kad sam rezala svoju svadbenu tortu, u to sam se vrijeme prilično ograničeno služila Internetom. Slasticu je donijela kuma, rad ruku njezine mame. To je bilo nešto najbolje što sam ikad okusila, a doslovno sam svejed od slanog do slatkog, sve moram probati.

Međutim, kako to obično biva, nikako uloviti mamu za recept. Godinu dana poslije, postala sam prilično aktivnija na Internetu i slučajno je ugledam  http://www.coolinarika.com/recept/cokolada-u-cetiri-boje



Torta četiri čokolade


Malo sam računala, a s obzirom da sve nastojim dokumentirati fotografijama, prilično točno mogu reći da sam ovu tortu dosad napravila sedamnaest puta. I kako učenik spontano postane bolji od učitelja, zamjerke izvornom receptu su nebitne, ali možda i ne.

Prva zamjerka odnosi se na boje torte, odnosno biskvit često zna biti identične boje kao i tamna čokolada, pa vizualno kao da se radi o torti od tri, a ne četiri vrste čokolade.
U biskvit stoga dodam i žlicu tamnog kraševog kakaa, a ako mi se čini da su kreme tamne i obične čokolade slične, u tamnu dodam samo pola žlice također tamnog kakaa, tek toliko da malo nijansira smjesu.

Druga zamjerka odnosi se na količinu maslaca, naime koliko god torta bila vrhunska, odlična i kremasta, nisam se mogla oteti dojmu da biskvit pomalo "zapinje u grlu", kao da nije dovoljno sočan. Preporučenih 6 - 7 dkg maslaca zamijenim sa skoro pola omota od 250 g, čak odrežem i malo više. Tijekom pečenja biskvit prilično luduje u smislu da pravi balone, jednostavno otvorim pećnicu, ne vadim kolač, nego samo vilicom izbodem tijesto na nekoliko mjesta. U rupe uđe zrak, već onako sirov biskvit ima onu vizualnu prhkost, a o sočnosti dan poslije ni ne ću govoriti.

Treće, 5 dcl slatkog vrhnja ipak je malo na 300 g čokolade, i svakako preporučujem 6 dcl. To uglavnom znači da morate kupiti litru šlaga, ili pak pola litre i dodatno onaj maleni tetrapak.
Obično radi ekonomije uzmem litru šlaga, od ostatka napravim dvije do tri vrste sladoleda, međutim ponekad znam samu tortu ukrasiti preostalim vrhnjem tako da bude izvana sva bijela i dodatno kremasta.  

U izvornom se receptu ne spominje koju marku čokolade koristiti, moje iskustvo svela bih na termin "iz iste tvornice". Naime, bijela milka ima onu kiselkastu notu kada se rastopi, odlična je, ali obična alpska milka više nije od 100 g, nego 80, tako da sam počela izbjegavati tu marku jer koliko znam nema niti tamne milke sa recimo 70% kakao udjela. 

Na kraju jednom sam probala običan Sparov brand tamne, obične i bijele čokolade (između 4.99 i 5.99 kn) i mogu reći da sam tim odabirom prezadovoljna. S tamnom i običnom "sparovom" fino ide i bijela milka, ali nekako kao da je to "to" ako je u igri njihova bijela.

Peto, premda imam dva lonca pištavca koji sve presavršeno rastope, jednostavno u svaku čokoladu moraš dodati ili malo mlijeka da se sve fino stopi i prožme, ili par žlica slatkog vrhnja - čak najbolja solucija, dakle 5 dcl šlaga iz izvornog recepta zaista je nekako škrto.

Torta je toliko lagana za napraviti, nikakvo čudo da sam je izradila i pojela gotovo dvadeset puta. Bitno je jedino da odleži noć u hladnjaku, idealno bi bilo 24 sata. Naravno, nikad ne mogu izdržati pa je onako mljackavu režem. međutim, ima par fotografija poslije, kad sam od ove baze krenula u izradu bajadera - torte, stisnuta torta ipak se lakše reže i vizualno je onako slastičarski precizna.

Idemo na recept.


Sastojci:


Biskvit

3 jaja  
150 g tamne čokolade ili čokolade za kuhanje (čokolada i pol uglavnom)
125 - 150 g maslaca
4 žlice šećera  (2 fruktoze)
1 žlica brašna
1 žlica kraševog tamnog kakaa  (žuti omot)


Kreme

500 g mascarponea
2 žlice šećera (ili žlica fruktoze)
6 dcl slatkog vrhnja (može i pinkicu više)
100 g tamne čokolade
100 g mliječne čokolade
100 g bijele čokolade
1/2 vrećice vanilin šećera


Priprema biskvita

0. Prođite komadićem maslaca po kalupu i naravno pobrašnite. Za ovu tortu idealan je okrugli kalup s obrubom koji se može ukloniti.

1. Istucite bjelanjke.

2. Čokoladu za biskvit i maslac rastopite na pari (ako imate lonac pištavac, odlično). Dodajte žlicu tamnog kakaa.

3. Smiksajte žutanjke i šećer. Dodajte smjesu u rastopljenu čokoladu i maslac. Radite brzo, rukama, bez miksera, dakle miješajte brzo i snažno. Dobro zagrebite po dnu tako da sve ujednačite. Ako imate silikonsku metlicu, također odlično.

4. Dodajte žlicu brašna. Brzo miješajte.

5. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. 

6. Istresite smjesu u kalup i stavite peći na 160 stupnjeva oko 40 minuta. U biti, kad se biskvit počne lagano odvajati od ruba, kao da se malo stisnuo, obično je tada gotov.

Tijekom pečenja ako biskvit divlja i radi balone, odlično, izbodite ga dobro vilicom bez da vadite kalup iz pećnice.


Izrada kreme

1. Smiksati mascarpone i šećer. U to umiješati stučeni šlag. Nemojte previše u tvrdo smiksati slatko vrhnje jer nećete moći raditi sa čokoladama. Bolje neka bude malo tekuće, pa tako tekuće umutite u mascarpone i šećer.

I tu isto pazite da sva ta smjesa ne bude previše tvrda jer će izgubiti na kremoznosti.

2. Podijelite smjesu u tri dijela.

3. Rastopite tamnu čokoladu na pari s malo mlijeka ili malo vrhnja.  Tekuću tamnu čokoladu dodajte u prvi dio predviđene smjese. Brzo radite. Bacite oko na boju, ako treba dodajte malo kakaa.

Premažite biskvit.

4. Rastopite mliječnu čokoladu.  Dodajte malo mlijeka ili vrhnja da se lakše sve poveže. Izlijte u predviđenu drugu smjesu, opet radite brzo. Premažite preko tamne čokolade.

5. Rastopite bijelu čokoladu s pola vanilin šećera. S trećim dijelom završavate kolač. Ostavite da se dobro stegne u hladnjaku.

Ako vam se čini da je previše tekuć, nemate razloga za brigu, sve se to lijepo stisne.

Prije odvajanja od kalupa kako bi se ljepše rezao, obavezno rubove prođite oštrim nožem svako toliko umočenim u ledenu vodu. Tek tada  otkopčajte kalup. Po želji ukrasite slatkim vrhnjem da sve bude kompaktno, bijelo.



Torta četiri čokolade i početni problemi s tamnom čokoladom i biskvitom.



Torta 4 čokolade, nažalost nikad ne čekam da se stisne...



Tekući izgled neka vas ne brine, sve se to stegne kroz nekoliko sati.




Sa šlagom, vrlo neloše.


Razmislite o izboru čokolade.




Čokolade iz iste tvornice...


Svadbene fotografije, ili dan kad sam prvi put kušala ovu divnu tortu:













Torta s keksom, kavom i čokoladom



Ovu sam tortu izmislila nadahnuta Tortom četiri čokolade (krema), Čizkejkom (biskvit) i pralinama s aromom cappuccina koje sam s kuhinjskog stola premještala na onaj u dnevnom i obratno, a nikako da prođu :)

Naime nije tajna da ako mogu i ako mi okolnosti to dopuštaju po kupnju hrane odlazim u Italiju. Kilogram pralina ondje dođe jedva pet eura, ali naravno ne pašu nam sve, recimo cappuccino koje također budu u vrećici. I eto recepta.


Biskvit

250 g integralnih keksa, po mogućnosti čokoladnih, recimo Mulino Bianco
šalica čokoladnih musli
125 g maslaca na sobnoj temperaturi
malo mlijeka

S malo maslaca i brašna pripremite okrugli kalup, po mogućnosti onaj kojem se rubovi mogu kasnije maknuti.

Sve sameljite ili jednostavno ubacite u multipraktik. Mlijeko će pomoći da se smjesa ujednači.

Utapkajte sve u kalup, odjednom ili komadić po komadić. Lijepo poravnajte kuhačom ili nečim plastičnim, recimo hvataljkom ta torte.

Stavite u hladnjak i pustite da odleži barem pola sata, može i sat. Zatim stavite peći na 170 stupnjeva oko 40 minuta. Ako vidite da previše "gori" malo smanjite temperaturu, ali keksima i maslacu treba dosta da se sjedine.

Loša strana ove torte je vrijeme čekanja, naime poželjno je da tako ispečen "biskvit" odstoji neko vrijeme u hladnjaku. Ako ondje imate mjesta i nije vam problem čekati, neće vam biti žao. A ako želite sve odmah, moram vas upozoriti da će torta biti doslovno vrhunska dan drugi.


Kreme

50 dag mascarponea
2 žlice šećera
5 dcl slatkog vrhnja  (sasvim dovoljno)

Smjesu podijeliti u dva dijela.


Čokoladna krema:  

150 g čokolade u prahu
malo mlijeka

- kao u postupku Torta 4 čokolade


Cappuccino krema:

150 g pralina
šalica hladne kave bez šećera

- sve kao u postupku Torta 4 čokolade


Osobno više volim da druga krema bude lagana čokoladna, a onda odozgo pečat baš daju praline, ili kako sam nedavno eksperimentirala - bajadere.

























Bajadera


Biskvit

3 jaja  
150 g tamne čokolade ili čokolade za kuhanje (čokolada i pol uglavnom)
125 - 150 g maslaca
4 žlice šećera  (2 fruktoze)
1 žlica brašna


Priprema biskvita

0. Prođite komadićem maslaca po kalupu i naravno pobrašnite. Ne znam treba li ponavljati, ali idealan je okrugli kalup s obrubom koji se može ukloniti.

1. Istucite bjelanjke.

2. Čokoladu za biskvit i maslac rastopite na pari (ako imate lonac pištavac...).

3. Smiksajte žutanjke i šećer. Dodajte smjesu u rastopljenu čokoladu i maslac. Radite brzo, rukama, bez miksera, dakle miješajte brzo i snažno. Dobro zagrebite po dnu tako da sve ujednačite. Ako imate silikonsku metlicu, također odlično.

4. Dodajte žlicu brašna. Brzo miješajte.

5. Na kraju umiješajte snijeg od bjelanjaka. 

6. Istresite smjesu u kalup i stavite peći na 160 stupnjeva oko 40 minuta. U biti, kad se biskvit počne lagano odvajati od ruba, kao da se malo stisnuo, obično je tada gotov.

Tijekom pečenja ako biskvit divlja i radi balone, odlično, izbodite ga dobro vilicom bez da vadite kalup iz pećnice.

Evo, malo sam vam kopirala tekst da ne morate skrolati na vrh.


Kreme

50 dag mascarponea
2 žlice šećera
5 dcl slatkog vrhnja  (sasvim dovoljno)

Smjesu podijeliti u dva dijela.


Čokoladna krema:  

150 g čokolade u prahu
malo mlijeka

- kao u postupku Torta 4 čokolade ili Kava, keks & čokolada


Krema od bajadera:


Na pari rastopite 200 g bajadera, možete i 250 g ili 300, dapače neće smetati. Za prvi put stavila sam 200 g jer sam nekoliko komada pojela pa sam jedva i to nekako uspjela sačuvati za kremu.

Naravno dodajte malo mlijeka ili vrhnja, bajadere su baš specifično masnije, nešto sa strane baš im olakša.

Umiješajte u smjesu mascaroponea, šećera i vrhnja predviđenu za drugu kremu.


Također kao u prethodna dva primjera ostaviti da dobro odleži u hladnjaku, rubove nježno razdvojiti nožem umočenim u ledenu vodu, maknuti obruč.











Ove su torte moćne i sočne. Kad se sve oduzme i zbroji, meni se više isplati napraviti tortu pa makar dio zaledila, nego toviti se domaćicama i napolitankama, da ne kažem kako mascarpone nije ništa drugo nego sir, dakle protein.

Doslovno možete kombinirati unutra što god želite, samo nemojte umjesto mascarponea staviti margarin, to onda jednostavno nije ta slastica.

Također, ondje gdje sam stavljala čokoladu u prahu, vi naravno možete ako vam više odgovara umetnuti "pravu" čokoladu. Isto je i s pralinama, mene dosta mami isprobati bijele mliječne praline sa žitaricama, posebno jer sam veliki ljubitelj bijele linolade i čokoladica kinder country.

No, vidjet ćemo ;)

Pozdrav i do čitanja! :)









Nema komentara:

Objavi komentar