ponedjeljak, 15. rujna 2014.

Princezice




Otkako sam potkraj 2010. prvi put uzela digitalni fotoaparat u ruke, pitam se postoji li otad trenutak koji nisam zabilježila? Istina, bilo je par kadrova kad mi kamera nije bila pri ruci ili je bilo nezgodno stati i slikati; tu ubrajam prekrasne slovenske pašnjake, uređene livade, pastire i ovce, te općenito njihove old school okućnice - retro, ali pedantne.

Evo sad pred neki dan shvatim da mi fazan čeprka po povrću u vrtu i dok sam se snašla, ušla u kuću, uzela foto aparat, namjestila par postavki, odletio on.

Spominjem sve to jer sam slikala svoje prve princes krafne prije godinu i pol, baš bi se lijepo svi nasmijali kako su mi grozno ispale, k tome je tijesto bilo (ok, i krema) kupovno, Dolcela čini mi se.
Upravo sam tražila taj folder, ali previše toga gomilam svakog dana, slabo razvrstavam i ovako kad nešto trebam, potraje dok nađem.

Princezice su mi oduvijek bile poput eklera - to je kolač koji voliš, ali imaš dojam urote protiv tebe i nema šanse da uspije. Zato sam iz predostrožnosti kupila smjesu za tijesto i kremu, ali ispalo je katastrofalno. Želim reći, proučavala sam što ima po Internetu, međutim meni ponekad nešto mora ne uspjeti da pohvatam kroz praksu gdje sam kiksala.

Drugi put kad sam ih pravila kupila sam već gotove košarice i - žalosno, ali istinito - kupovnu kremu. Smjesa se neko vrijeme vukla po ladicama, na kraju sam je bacila. Međutim, muž mi se pridružio kod pripreme i sve u svemu nije bilo loše. Dapače, bile su dobre.
Uglavnom, kupovanje smjesa za kolač meni je zaista dno dna, ne mogu se načuditi da godinama na policama trgovina stoji smjesa za palačinke - taj proizvod je primjerice opstao, a Milky Way Minute, toga više nema?? Ne razumijem.












S obzirom da sam ja jedna jako uporna biljka, a uz to volim stvari istjerati na čistac i raščlaniti do zadnjeg atoma, uzela sam jedan od brojnih recepata s Interneta i uz nekoliko preinaka (zapravo prilično sam ga izmijenila)  učinila ga svojim.

Prvo sam još dvaput koketirala s kupovnim košaricama, ali sam shvatila kako napraviti divnu, kremastu, mirisnu kremu, i da te kreme zaista ima, da ne moram škrtariti.

Sada, trenutno, ne znam postoji li lakši kolač od princezica!

Nego, krenimo redom.


*************************************


Princezice uopće nisu zahtjevan kolač, ako imate vremena za čekati, odnosno bavite se nečim drugim dok se "tura" peče jer svakom plehu treba oko 45, možda čak i 50 minuta dok se dovrši. I to bez kreme. Tijekom pečenja nema otvaranja, a pećnica kod ubacivanja tepsije s gomilicama mora biti jako, jako dobro ugrijana na 200 stupnjeva. Peku se sigurnih 30 minuta, zatim se stiša temperatura, pa ugasi štednjak, pa ih malo pustimo da odmore, pa odškrinemo štednjak i tek kad smo sigurni da se neće išokirati, vadimo ih van.

Vjerujem da poput ostalih, imam "običnu" pećnicu bez ikakvih efekata, mala, kockasta. Dakle, ako dijelimo istu sudbinu, za izradu ovog kolača trebat će vam nekoliko sati, iako je kolač zaista lagan za napraviti, samo je čekanje problem.


TIJESTO


1/2 l vode
1 i 1/2 dl ulja

Prokuhati. Ako me pratite, znate da imam dva lonca "pištavca", u njemu ništa ne zagori, a ima efekt kao da ste kuhali na pari.

Kad voda i ulje zakuhaju dodati brašno, gustin, prašak za pecivo.

U kojem omjeru? Omjer neka bude brašno oko 290 g na to dodajte dvije velike žlice gustina. Bitno je da brašno i gustin ne prelaze 300 g.

Prašak za pecivo ubacite čitav, kao za pola kilograma brašna.

Brašno, gustin i prašak za pecivo naravno prethodno izmiješati, zatim postepeno ubacujte u sad već kipuću vodu i ulje. Snažno, dinamično miješati metlicom. Malo odmaknite s vatre pa vratite.

Smjesu dobro ohladiti, najbolje pustiti da se sama ohladi, bez premještanja i vrtnje. Za to treba oko sat vremena. Smjesa izgleda kao griz koji nije uspio, ili čak pire krompir, ali sve dođe na svoje kad ubacite jedno po jedno jaje, a trebat će vam 7.
Bilo bi idealno ako imate domaća jaja, ali s obzirom na puding iz vrećice i gustin, nećemo mudrijati.

Dakle, sedam jaja miješajte malo po malo, najbolje sa spiralnim metlicama miksera, osobno te smo pogubili tijekom selidbe, tako da stavim samo jednu "običnu" metlicu i uspije mi. Dvije su preagresivne,naravno držite se najmanje brzine. Kroz par minuta smjesa će biti poput pudinga od vanilije koji se ohladio i kompaktan je.

Možete krenuti oblikovati krafnice.

Osobno prvo riješim hrpice žlicom, da vidim kako uopće stojim s mjestom i rasporedom. Zatim samo malo nataknem "špic", eto tek toliko da budu kao nekakva umjetnička instalacija. Položim ih na papir za pečenje i stavim peći u iznimno ugrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.

Treba im pola sata da se ispeku, ali dokle god su orošene od ulja, blijede, svijetlo žute - nisu pečene. Kada se dobro zarumene i vidi se da na njima nema nikakve masnoće ili balončića - možete prvo stišati pećnicu, zatim kroz neko vrijeme ugasiti i kada tepsiju možete golim prstima izvaditi van, a za mlako, gotovo hladno dno ne treba vam podmetač - tek tada spremne su za izlazak. Ne vadite ih van na iznenada! Upravo u tom odmaranju počiva tajna oko uspjeha princezica, a puštanjem zraka u toplu pećnicu dobija se na hrskavosti i sočnosti.

Vezano za smjesu, to što stoji nije nikakav problem, dapače što je smjesa starija tim bolja. Ali hrpice oblikujte tek uoči pečenja jer će vam se od stajanja raspekmeziti.





































Prema ovom mom receptu dobit ćete iskoristivih 75 košarica, +/-   dvije, tri. Težite tome da košarice budu manje, iz razloga što ako su veće to jednostavno nije to.

Evo fotka elegantno popunjenih princezica, kao da se radi o pecivu pužić ili ružici, a ne o slastičarskom klasiku.






Međutim, ako volite srednju veličinu, i to sam isprobala, nije loše, dapače, krupnija košarica je mekša, a sitnija hrskavija - kako tko voli, o ukusima se ne raspravlja  :)






Eto, šteta da nemam sliku prvih princezica, da se malo nasmijem samoj sebi.



KREMA



Zakuhajte litru i pol mlijeka.

Posebno izmiješajte tri vrećice pudinga, 12 velikih žlica šećera, dvije velike žlice gustina. Ako volite slađe, stavite slobodno do šest žlica šećera po vrećici pudinga.

Kad mlijeko zakuha, metlicom sve umiješajte. Dodajte 150 g maslaca, po mogućnosti nekog kvalitetnog. Nakon toga ubacite dvije vrećice vanilin šećera ili ekstrakt vanilije, a možete i oboje, bude još bolje.

Naravno, i ova se smjesa mora ohladiti, tek tada "špricate" u prerezane košarice. Osobno koristim fruktozu, prepolovim na šest žlica šećera.

Možete preliti čokoladu, jednom sam riskirala čokoladu s lješnjacima po princezicama - bilo je za prste polizati!

Slijedite ove moje upute i nema ničeg lakšeg od princezica... Zbilja.









Nema komentara:

Objavi komentar