Translate

ponedjeljak, 2. siječnja 2017.

Crnac u bijelom šeširu










     Crnac u bijelom šeširu je jedan od onih kolača za koji mi nikad nije bilo baš najjasnije otkud to ime i zašto. Recept sam dobila prije više od petnaest godina - kolač sam otad napravila više od stotinu puta.

     Prije otvaranje ove teme, naravno da sam prvo otišla u kontrolu što Google ima o ovom kolaču i napokon se sjetila da zapravo mogu provjeriti jesam li prevarena za ime ovog kolača? Nisam. Kolač u ovom sastavu, s ovim sastojcima - ne postoji. Najbliži njemu je Crnac u bijeloj košulji na koji sam naišla na Coolinariki, a jedina dva recepta nisu bili nalik ovom mojem.

     Ovo je jedan od onih kolača koji je fantastičan zaokret ako se želite odmaknuti od čokoladnih kolača, posve prikladan ako ste da dijeti, odličan dodatak ako ste iscrpljeni i nemate snage. Naravno, najvažnije je da obožavate orašaste plodove.


SASTOJCI I NAČIN IZRADE


4 jaja
8 žlica šećera
4 žlice ulja
4 žlice mlijeka
4 žlice mljevenih oraha
1 prašak za pecivo
8 žlica brašna


Jaja i mlijeko neka budu sobne temperature.

Pripremite odgovarajući kalup ili tepsiju , a ako vas nervira turcizam - jednostavno pripremite lim. Papir za pečenje ne dolazi u obzir za ovu vrstu kolača. Osobno preferiram maslac na bazi jogurta i zatim pobrašnim.

Uključite pećnicu na 100°C.

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Prvo istucite bjelanjke.

U žumanjke dodajte osam žlica šećera i dobro izlupajte mikserom ili ubacite u multipraktik, ili kako već to radite. Nakon toga, sve što dodajete od sastojaka, to činite ručno, žlicom, mutilicom, metlicom, nebitno. Jedino je važno odraditi ručno.

Poslije šećera, u žumanjke dodate mlijeko, orahe te brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo.

Dodate i bjelanjke.

Ako vam se tijekom izrade dogodi da kod druge žlice brašna situacija postaje 'suviše gusta', slobodno krenite sa dodavanjem bjelanjaka. Jedino je bitno da je sve odrađeno ručno, polako bez žurbe.

Dobiveno tijesto izlijete u pripremljen lim.

Stavite kolač u unaprijed zagrijanu pećnicu i slobodno podebljajte na 150-160°C. Peći do maksimalno 40 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice.

Sigurni pokazatelj da je kolač gotov - zlatna boja i krajevi se odvajaju od lima.


Kad je kolač pečen, zakuhajte 1/2 mlijeka i 6 žlica šećera. Zakuhanu tekućinu najnježnije što možete prelijte po kolaču. Ako imate viška mlijeka po tepsiji, ne brinite, to će kolač sve upiti.

Nadalje, kad se kolač ohladi, dodate litru vrhnja za šlag. Po mojoj slobodnoj procjeni, najbolje je kad se doda malo manje od 1,5 l vrhnja za šlag. Najtoplije preporučujem ne kupovati šlag u prahu/vrećici i ne škrtariti, odnosno kupovati nekakav lošije kvalitete jer se time uništi taj bogat, zdrav dojam.

Ukrasiti bilo kojim orašastim plodovima, čim više tim bolje, u obziro dolaze lješnjaci, bademi, orasi.. mogu biti čak i pečeni, dapače.

Kolač je najbolje poslužiti nakon što odstoji barem šest sati, a najbolji je nakon 12 sati, kad biskvit upije mlijeko, vrhnje za šlag se stisne, a orašasti plodovi po vrhu se prožmu.



KAKO JE CRNAC U BIJELOM ŠEŠIRU NAPREDOVAO


Dakle, ja sam svojedobno dobila tzv. golu verziju i to je bio dobar recept za dobar kolač u to neko vrijeme. Isprva, slijedila sam prvobitni recept i kupovala šlag u prahu, ali nažalost tog šlaga uvijek je mrvicu falilo.

Danas često u litru do litru i pol vrhnja za šlag dodam i 250g tučenog mascarponea, time podignem kremoznost i punoću okusa.

Također, u početku sam dodavala samo malo mljevenog oraha po površini, a onda sam se zaigrala sa grubo mljevenim bademima, lješnjacima itd. i bilo je odlično.

Ako pazite na kilograme, šećer možete zamijeniti lakšom varijantom, a vezano za mlijeko kojeg ide pola litre, tu se igrate kako želite, od punomasnog, do onog bez laktoze pa sve do nemasnog.

Znalo se dogoditi da mi biskvit ne uspije, zato i jesam istaknula kako mlijeko i jaja moraju biti sobne temperature te pećnica ugrijana, a od iznimne je važnosti ne svladavati sve sastojke mikserom.

Međutim, čak i kad biskvit ne uspije, kolač se ne digne i sl., upravo mlijeko i vrhnje za šlag izvuku kolač i nikad mi se nije dogodilo da ga ljutito bacim u smeće. Čak i kad je ispao loš, opet bi bio dobar.

Ono što se meni osobno sviđa u ovom kolaču je što nema margarina, maslaca, čokolade, nema mnogo suđa i kad se izuzme čekanje da se isti ohladi, to je poslastica gotova za tren.


*******

I za sam kraj... Probajte, eksperimentirajte, riskirajte. Recept može biti dobra baza koju ćete pojačati i maslacem od kikirikija (dodati maslac na biskvit, a prije šlaga.. možda ukrasiti kikirikijem, možda čak u potpunosti zamijeniti orah) ili tamnom čokoladom, svašta se tu da napraviti.

Najveći trn u oku ovog kolača je šlag kao izdatak, smatram da kad kupiš tri malo bolja šlaga i to na blagajni platiš 60 kuna nije ti baš svejedno. Uglavnom, snalazim se kupujući vrhnje za šlag po promotivnim akcijama 3+1 gratis, najčešće u Metrou. Iako, koliko vidim, Brzo&Fino vrhnja za šlag od 19.99 kuna mogu se naći i po 16 kuna za komad, a nedavno su Plodine imale akciju tog vrhnja za šlag i ono se moglo naći za 12 kuna, ali realno mu je rok trajanja bio na izmaku.


Pozdrav i do čitanja!