Translate

petak, 29. kolovoza 2014.

Ajde da i meni jednom uspije DIY (Bounting & garlands)


Kao što već znate, nemam baš nekog smisla za DIY, odnosno sve to na kraju izgleda kao da se dijete igralo.
Uopće se ne trudim biti spretna osoba, ali potrudit ću se oponašati ono što mi se svidi, nismo svi za sve talentirani.

Smatram da su "sredstva" gotovo pa najveća prepreka kod realizacije neke zgodne ideje koju ugledam na nekoj stranici, blogu ili pak neizostavnom Pinterestu. Nešto što sam ondje odmah potražila kad sam se registrirala, bile su, tako ih naime zovem - zastavice. Bounting. I papirnati vjenčići, premda ne nužno od papira. Garlands.


















I sad, naravno, htjela sam napraviti tako nešto, od nekakvog vodootpornog materijala, za po vani.
Bilo je to negdje početkom ljeta, ali u kući nisam imala ništa što bi se dalo rezati i obrađivati u tom smislu. Pomislila sam, pa dobro, kupit ću plastični stolnjak i izrezati ga, ali stolnjaci s motivima koji su meni zapeli za oko bili su oko stotinjak kuna, ili primjerice metar stolnjaka oko 56 kuna po nekim lancima trgovine. Kao u magli sjećam se dva plastična stolnjaka od prije tri godine, jedan je koštao 17 kuna, i toliko bih čak i potrošila na nešto što će eventualno biti fijasko, ali više od toga ne dam jer ne želim.

Ti su stolnjaci na kraju služili kao krov na gajbi u kojoj su ponekad dolazili prespavati zečevi, dok sam ih držala, tada su jednostavno bili na slobodi kako bi posvuda obavljali nuždu skupa s kokama i patkama, te kolektivno gnojili teren.
S vremenom, zečevi su izgrickali koliko su uspjeli dosegnuti, stolnjake sam na kraju bacila.

I onda sam uočila dva plastična podmetača, zrela za bacanje; isprani i prastari. Na njima je stajala Lino metalna kutija sa suncokretima i čak pustila nešto ruzine; dakle, sve spremno za bacanje.
Imam šilo još iz vremena tehničkog odgoja, kada smo izrađivali od drveta daščicu za brušenje (tako smo je zvali)  i još otad svaki moj DIY bio je osuđen na propast. Još se sjećam te jedinice...

Nadalje, uvijek imam ribarske sajle, iako postoji stručniji izraz za to, kupim jedan omot i traje mi po par godina. I tako sam prerezala podmetač na pola, pa na trokute, te ponovila s tim još jednim. Izbušila sam dvije rupice ta provukla sajlu. Malo sam se poigrala bojama, koliko se moglo s tim ispranim motivima.
Naravno, sve sam lijepo poslikala i tek sad vidim da mi je ostala zataknuta plava "kvačica" za rublje. Dakle, zamislite prizor bez nje :)










Inače, ove moje patke uvijek se počnu češati kad ih krenem slikati..

Nadam se da uživate u ljetu, ali njušim jesen..  Do čitanja!















nedjelja, 10. kolovoza 2014.

Natrag u vrt!

Vrt u mom slučaju sve više postaje jestiv hobi, mjesto predaha gdje uvijek ima posla. Kao i u životu, negdje pogriješiš, a negdje si u pravu. Odluka da rajčice ne "gušim" jednom letvom pokazala se revolucionarnom u smislu da se od pomidora ne možeš obraniti, stalno niču novi, sad ne samo što idu u širinu - idu itekako i u visinu. Nisam uočila nikakve bolesti ploda, osim što sam ih posadila prema onom linku kojeg sam ovdje podijelila, prihranjivala sam ih do pojave ploda, a nakon toga samo razdvajala grane kako bi "disali". Proučavala sam fotografije plamenjače po Internetu i uspoređivala sa "svojim" suhim listićima kao i onim točkastim... I ne, uzorak mi se nekako nije podudarao. Kao što ni svaki žuti listić masline ne podrazumijeva odmah novi napad paunovog oka. Osim toga, uvjerena sam da u ovim ludim vremenima obilne kiše i žestokog sunca, ako je plod na jednom štapu, naravno da ne može disati, bolje mu je ako je razgrnut, brže se suši, bolje upija i kišu i sunce, uostalom kada rajčica ne bi imala štap, nešto bi se ipak razvilo tražeći svoj put duž zemlje, i kada bi rajčica mogla birati zasigurno ne bi rasla na hrpi. To se najbolje vidi kod buče/ tikve/ tikvice, gdje se plod od matične baze otisne i do pet metara (tako je barem trenutno kod mene).
Zatim, valjda biljka ima imunitet, uostalom neka se bori i sama.
Tek prije tri dana napokon sam prišla gredici, načupala trave, odsjekla trule listiće, odvezala i privezala sve iznova, u nekom novijem smjeru koji plod očito "pita".

Dan poslije male obnove gredice koja mi je zapravo oduzela tri i nešto sata vremena po najžešćem suncu, niknuli su novi cvjetići i očekujem novi zamah crvenih loptica.

Svakog dana uberem oko pola kilograma pomidora, doduše nešto više, a dosad sam naišla na možda tri trula, ako i toliko. 


























Međutim, ruže i oleandar posve su se razboljeli, nenaviknuti na ovakav udar kiše i sunca. Otkinula sam listiće kao uzorak i odnijela u poljoljekarnu kod Stoše (Agroplant), uz onu u Poličniku ta mi je omiljena. Navodno se radi o crnoj pjegavosti te sam dobila sredstvo za tretman. Čekala sam neko vrijeme u nadi da će priroda uspjeti sama (to se dogodi prilično često, posebno sa živicom koju dosad nisam liječila nikakvom kemijom), ali što možemo?
Kako su u međuvremenu napadale obilne kiše, bubamare su nestale, a listići se razboljeli. Kad malo romantično promislim, možda uopće nije slučajnost.
Ni ove godine neće doći do cvatnje oleandra, šteta. 




U međuvremenu, shvatila sam kako razlikovati mušku i žensku buču/ tikvu, zapravo ne može biti jednostavnije. Djevojkama odmah možemo uočiti plod, čak i ako je tek u fazi stvaranja. Dečko ima ono svoje. Tučak. Dok nisam dobro retuširala uslikano, nisam baš ni uočavala svu tu pustu dlakavost dama, a na vrhu ploda uoči cvijeta kao da im se nazire kruna u stilu ŽenaMajkaKraljica. Cvjetovi nemaju nikakvog mirisa, muški cvjetovi ljepši su od ženskih, ali beskorisni osim ako ih pčela ne krene obilaziti. Nakon gužve koju stvore pčele, cvijet je izgledom opustošen, poderan, kao da više nije bitna ljepota, već svrha.

U ljepoti tih cvjetova možete uživati prije jakog sunca, nakon toga se skupe i opet se otvaraju slijedećeg jutra. Osim ako je kiša, tada su rastvoreni sve dok ona traje, poput prkosa sivilu.

Kaže se da se siromaštvo i bogatstvo ne mogu sakriti, ali isto je i kada te nešto hoće ili pak neće. Mene to neko povrće baš ide, baš me hoće. Taman kad sam pomislila da krakovi tikve ulaze u fazu smirenja, prepali me dok sam brala kukuruz i rekli mi - Bu!

Zanimljivo mi je kako dame ne samo što su se otisnule daleko, recimo pet metara od korijena i gredice, nego idu i u dužinu, prateći visinu kukuruza koji je očito pravi šarmer i dobar susjed. Streme i ka strašilu. One koje su se uplele među kukuruz, živo me zanima kako će napredovati, hoće li težina ploda saviti stasito držanje prema nebu, ili upravo radi čvrstoće kukuruza mala raskalašena buča koja se nije držala zemlje samo će istrunuti? Zar tikva ne zna gdje joj je mjesto?

Susjeda me uvjerava da neka ne umišljam - jedan cvijet jedan plod, ali nema druge nego čekati. Neki autori smatraju kako kod muških cvjetova može doći do ploda bez problema uz malu pomoć (pčele, oprašivanje izvedeno ručno) dok ima autora koji te cvjetove smatraju ukrasom, ali i prigodnim za pripremu jela  http://www.tportal.hr/lifestyle/hrana/266428/Jeste-li-probali-punjene-cvjetove-tikvica.html
Možda kakva salata od par cvjetova tikvice, već kad su tu? Ne mogu uopće zamisliti taj okus.

Nije nemoguće da upravo radi pčela susjeda ima dojam kako je svaki cvijet plod, jer od nje se može dosta toga pametnog pohvatati vezano za podizanje vrta.
Zamjerka eksploziji i cvatu su stari listići koji djeluju prilično neuredno, ali nekako mi je rano za krenuti čupati i uklanjati ih, ma nek' se sve razvija i paralelno trune, priroda je u pitanju. Također, mnogo sam pogriješila što sam pustila da se sve razvija, trebala sam malo usmjeriti rast, to što su listovi upleteni u kukuruz nije problem, ali dosta toga uplelo se u suncokret, mladi luk i još neke gredice, te ondje pustilo "dlačice" i ako sad krenem premještati i usmjeravati, samo ću plodove izložiti nepotrebnom stresu. 

Stoga sam samoj sebi pripremila popravni ispit, na dvije gredice o kojima sam pisala ranije, umjesto salate sad niču tikvice i tikve, čim krene "bacanje" cvijeta krećem u usmjeravanje.

Tek kad razgledavam slike uviđam sve te prilike da ovu ljepotu jedemo, prije toga čupamo, peremo, gulimo, režemo, drobimo, pržimo ili kuhamo...  Sjetim se one "sve što izniče nestat će".



































Meanwhile in kukuruz:





















Što reći osim sadite kukuruz, kukuruz je dobar? Od jednog zrna dobit ćete nekoliko velikih klipova, a odlično izgleda i visok je? Ako imate mini vrt na balkonu, eto poticaja za dogodine, ubacite i nekoliko zrna kukuruza i samo uživajte kako raste naočigled. Da sad imam balkon i ovu pamet, posadila bih par zrna kukuruza uz pokoju tikvu, a kad se uspuže usmjerila bih je recimo oko ograde. Na ovom stupnju promatranja stvari uopće ne podržavam Pinterest i Instagram forsiranje sadnje samo začinskog bilja ili kutija salate, kad i kukuruz ima ne tako mali doprinos u prijateljstvu s ostalima te stvaranju hlada, a i divan je za gledanje?
Iako je jesen još daleko, nadam se da će zajedno s bučama i suncokretima vrt imati onaj jesenski štih.

Za sve koji žele saznati još nešto o temi, imati normalan vrt s normalnim povrćem, a ne da im se tikve veru dva metra uvis po kukuruzu, evo koristan tekst  http://blog.vecernji.hr/silvija-kolar-fodor/tikvice-i-srodnici-imaju-muske-i-zenske-cvjetove-4121 a dalje surfajte sami.

A kad sam već kod kukuruza, da se dotaknem teme kako brati kukuruz. Sasvim slučajno prošli tjedan ugledala sam neki prilog na RTL-u vezano za branje kukuruza. Više se ne sjećam da li se radilo o emisiji "Moderna čuda" ili emisiji prije/ nakon nje, uglavnom po tom principu mali amater vrtlar poput mene, kukuruz bi trebao ubrati na način da odmakne nekoliko vanjskih listova i tada otkinuti plod. Onda iz ajmo reći srži kukuruza niknut će novi klip. Uglavnom, živi bili pa vidjeli!

Odmah sam se bacila na guglanje, međutim nisam baš ništa pronašla na tu temu:




Uglavnom, ne znam da li to "ludi Amerikanci" izmišljaju toplu vodu, ali ništa me ne košta brati tako kukuruz pa da vidimo. Dakle, prizor nakon branja trebao bi izgledati ovako:







Žao mi je ako ništa ne bude od toga u smislu da patke obožavaju lišće kukuruza, posebno vole cuclati kukuruznu svilu od koje se navodno može pripremati čaj koji može pomoći pri mršavljenju.


Imam dojam da se taj čaj pije sa začepljenim nosem...  Probat ću pa vam javim.

Inače, moj kukuruz nije ničim tretiran, samo je ovisan o vodi. Imala sam neke bube, nalik na bubamare, srećom nestale su same od sebe. I ponekad ugledam ispod prvog sloja lista sitne bubice, ali i bubice moraju negdje biti, već svaki list nakon prvog u zaista je zdravom stanju, možda te bube čak i pomažu, plod je netaknut i velik, a okus neću ni spominjati da ne bi bilo "hvalite me usta moja".

Prašina, paučina, bube, divlja trava itd. definitivno su bitke koje ne možemo dobiti i čemu se živcirati.




Dosta me zaokupljalo pitanje kad je kukuruz uopće spreman za branje? Po nekoj logici stvari, kad kukuruzna svila potamni, klip stekne određenu širinu i počne se odmicati od stabiljke. Međutim, može se i nježno "zaviriti" unutra tako da se listići odmaknu kako bi se pogledao vrh ploda. Ako je i vrh ispunjen žutim zrnima, nisu blijedi ili kao da tek niču, kukuruz je spreman. Ako treba još vremena, samo vratite listove i pustite ga suncu i nebu.

Definitivno treba brati "debele klipčine", kapitalce, a duge i tanke ostaviti još malo neovisno o boji kukuruzne svile.













Osim što volim svoj vrt, sviđa mi se kako pored njega ne možeš ostati gladan. S obzirom da sam posadila obične i nimalo spektakularne buduće plodove, užina i ručak budu u stilu jednostavnije ne može: kuhani kukuruz, juha od rajčice, tikva na maslinovom ulju, domaći kruh, salate, mladi luk i naravno jaja su stalno u opticaju, u palačinkama ili kao tvrda, na oko, omlet i odozgo malo domaćeg peršina. Sendviči s tikvicama, naravno uz domaću ciabattu, prisutni barem svaki drugi dan.















Tikve i tikvice lijepo niču u gredicama iza salate. Uskoro predosjećam gužvu.

















Ukazala se i prva dinja:






* * * * * * * 





Nadam se da ću iduće godine biti dovoljno vješta i stvoriti šareniji vrt. Nedavno sam pročitala kako je pospančica divan saveznik u vrtu, privlači korisne kukce, a za točno pet kuna po omotu kupila sam suncokret i ciniju. Sadi se iza veljače. Iskreno, nikad čula za taj cvijet, ali po opisu na pozadini omota nema razloga da ne bukne. Privlačan podatak: privlači leptire. 


Ne sjećam se više naslova, ali na tom blogu pročitala sam i kako je sad dobro rezati višnju, tako da uskoro krećem u tom pravcu, a skratila sam i krušku jer nema smisla koliko ide uvis te bademe. Također sam podrezala jednu maslinu koja nikako da krene, ako se sad ne trgne čupam je van.

Suncokret je opet "Valentin", baš im nekako nakon ovogodišnjeg iskustva vjerujem. Vidim da su promijenili izgled omota, ovaj je definitivno realniji, a i ljepši za vidjet.

Gladiole sam sve pobrala, trenutni dojam sad kad ih nema u odnosu na ranije- očajno, prazni pitari i puteljak. Karanfili... Pa, bit će nešto, još je rano za prognoze, ovo je prvi put da ih sijem, vidjet ćemo. Karanfili iz ove prespektive kada škiljim u plastičnu čašicu također su nešto o čemu zasad baš i nemam pojma.










Čašice sa keljom, kupusom i cvjetačom solidno napreduju, ali znate kako je... Odeš po lijek za oleandar i ruže, ugledaš presadnice za 60 lipa i raspametiš se... I tako sam kupila malo kupusa, cvjetače i brokule. Moram priznati da ih polako presađujem jer iz kontroliranih uvjeta na ovu žegu nije im lako samo nastaviti sa životom.


















Ako se pitate kako su koke, one su dobro, od čupanja trave i viška povrća tretiram ih kao u nekom gurmanskom raju. Žuta vrećica je od susjede  ;'D








Nadam se da sam vam bila od nekakve koristi i da uživate u ljetu, pozdrav i do čitanja!