četvrtak, 9. srpnja 2015.

Kako li se samo ljube, maslac i sol (Tramezzin s krastavcima)



Veliki sam ljubitelj kruha. Veliki sam mrzitelj bacanja kruha. Za mene je kruh svetinja, poput tople domaće juhe ili čaše obične hladne vode. 

Držim da je čovjek svejed i treba sve jesti. Uostalom, za dvadeset godina, kad stisne jetra, gušterača, srce, tlak... Tko zna hoćemo li tada moći? Znači, nisi guštao u hrani kada si mogao, a sad ne smiješ masno, slano, slatko i sl. niti pogledati, pa kada si onda uživao u hrani? To mi dođe nalik na moju staru misao: štediš kad nemaš, ne trošiš kad imaš, pa kad onda vadiš novčanik?

Naši stari jeli su špek, mast i šećer, sir, bijelo brašno.. Tada su muškarci bili mahom fit i stasiti, a žene upravo rasne ljepotice. Istina, tada zrak nije bio ovako zagađen, sunce opasno za zdravlje, ali to i dalje nema veze s vezom zašto netko bježi od savršenstva zvanog 'kruh'. Ili maslac. Ili sol. 

Postoji ta neka vrsta ljudi koja sebe smatra tlakašem i zaista ima problema s tlakom, izbjegava sol i sve rafinirano, ali uredno strusi litru vina nakon večere. I onda mi kaže, škodi mi sol. Ma, škodi ti alkohol samo ne vidiš. Poput onih što piju kavu sa smeđim šećerom, a prije toga pojeli su burek i krafnu iz pekare. 

Ne znam da li bi ovaj tramezzin s krastavcima bio toliko fin da u igri nisu maslac i sol, pa bi recept išao otprilike ovako:

~  Operete, ogulite krastavce. Narežete ih na krugove, ploškice, kako želite.

~ Nekako mi je najfiniji ovako po ljeti tramezzin, ali izvrsno paše i kruh za toast, samo odrežete koricu sa strane.

~  Namažete maslac prilagođen sobnoj temperaturi i, ovo se tako ljubi, posolite.

~ Posložite krastavce, prekrijete kruhom. 

~ Dalje slažete kako vam drago, ali na svaku krišku kruha ne zaboravite na maslac i sol. Osobno volim ubaciti mozzarellu koju dotaknem kistom s maslinovim uljem i popaprim. Ako idete na dvostruki tramezzin, tim bolje, imate i više mjesta za krastavce, ali možete ubaciti pršut, kuhano jaje, neku drugu vrstu sira, paše i običan parmezan. Ovo je dobar odmak od majoneze i kiselih krastavaca.

Sviđa mi se što ako tramezzin zamotate u foliju i izvadite kroz sat - dva, ili tek sutra, još je i bolji. Uočila sam da je sa kruhom za toast bolje držati se jednog sendviča, a tramezzin nekako 'pita' dupli.

Ako ne posolite maslac na kruhu, meni to nije to, nalik na rajčicu bez soli; nešto nedostaje. 

Tu bi se fino uklopio i kukuruz ili masline, feferoni... Uglavnom, mašti na volju.


































Nema komentara:

Objavi komentar