ponedjeljak, 2. ožujka 2015.

Salatica, salatica...




Tijekom odrastanja pa sve do sada, moj se odnos prema "zelenjavi" itekako mijenjao. Recimo, imala sam tu jednu teen fazu (ponajviše tijekom srednje škole) kada uopće nisam jela luk ili, ne daj Bože, mladi luk, puhala sam čak i na češnjak u blitvi.

S godinama, naše se potrebe mijenjaju. Sve češće posežemo za kuhanim obrokom, nečim toplim, na žlicu. A s druge strane, da mi je netko u ranim dvadesetima rekao kako će mi dosaditi prženi krompir i da to nije jedini prilog na planeti, vjerujem kako bih tu osobu bacila lavovima.

Prošle godine, uzgajajući salatu, shvatila sam što znače te nepremostive razlike između domaćeg i umjetnog. Ti su listovi u ustima bili reski, hrskavi, sočni. Festival okusa i mirisa.

Kako sam otad korak po korak napredovala, došla sam na zamisao zašto ne bih uzgajala svoju salatu dok je još sjeme? Uostalom, tako bih posadila točno onoliko glavica koliko mi treba, a mogla bih imati i više vrsta salate, recimo kao što uzgajam nekoliko vrsta radiča.

Svoje bih sjeme mogla imati tek dogodine, iako će proći godine i godine dok to sjeme ne bude "pripitomljeno" i osobno moje - kroz prihranu, prirodne dodatke i slično. Daleko je faza kada salata odlazi u cvijet.

Uostalom, htjeli - ne htjeli, moramo priznati da kada bi staklenici čekali tri mjeseca da zrno nikne, tu ne bi bilo nekakve računice, a vrijeme je novac.
Dakle, salatu sam posadila 24.01. konkretno rjavku i nansen. S obzirom da je vrijeme nepredvidivo, odlučila sam se za čašice, smještaj do prozora.

Međutim, vezano za sjetvu na otvorenom, dosad sam se mogla osloniti samo na ricastu salatu, konkretno endiviju. Ostale sorte nikad nisu provirile, nagađam da je problem kvaliteta zemlje, ali priča sa salatom zahtijeva početak priče u čašici. Pritom trebate supstrat, po mogućnosti neki kvalitetniji. 
Vezano za zalijevanje, koristim vodu staru dan - dva koju držim na sobnoj temperaturi da se biljčica ne prepadne.

Dakle, bila sam uvjerena kako mi je najbolje uspjela zimska salata rjavka, uostalom brzo klije i nakon pojave prvog listića raste naočigled.

















Dakle, zimska salata rjavka, može se saditi tijekom čitave godine. Jedno zrno ide u jednu čašicu, stvarno me oduševila. Da vrijeme ne ide ovako iz krajnosti u krajnost, presadila bih je vani, na otvorenom, ali eto, bilo bi mi žao da je mraz pomete.






Ako vas zanima plastika u kojoj držim čašice, to su ni manje ni više nego dva dijela aktualnog mi hladnjaka, eto malo sam posudila :)   Mislila sam pokriti vrh folijom radi bržeg klijanja, ali ustalom gdje mi se žuri, a malo me i strah tog forsiranja pvc- a.

Međutim, priča sa susjednom salatom bilježi veće poraze, ali zapravo kod sjetve, baš kao i u životu, sve je stvar iskustva.

Dakle, jedno zrno jedna čašica, isti uvjeti, i ispadne mi "samo" ovo:






Salata nansen.

Što reći? Katastrofa. Odnosno, ono što se otvorilo, lijepo napreduje, ali premalo je sjemena proklijalo.

Obrat se dogodio prilikom kupovine vrtlarske vune/ pokrivača i raspitivanja kako posaditi rotkvice. I kaže mi gospođa tamo, jedno zrno jedna čašica ne vrijedi uvijek, posadite više komada u veći prostor, zdjelu, kutiju itd.

Poslušam, dakle posadim recimo veliku žlicu sjemena salate u plastiku s poklopcem... To je proklijalo rekordno u dva dana, a kad su listići počeli dodirivati vrh, otkrila sam pokrov. Kad malo ojača presadit ću u zasebne čašice - ipak je rano za boravak na otvorenom, a i korijen je nagađam slabašan.






Vjerujem da biljke međusobno razgovaraju, salatici između kadulje lijevo i krastavaca desno mislim da je sasvim ok. Ima dosta svjetla, ali i vlage - prskam odstajalom vodom ili okolo - naokolo žlicom, još je smatram rano da klasično zalijevanje.

Iskoristila bih priliku i pohvalila krastavce - svakog dana neki novi detalj u njihovom rastu, čitala sam da se mogu saditi gotovo čitave godine, tako da čim se vrijeme stabilizira, počet ću novi val povrća saditi vani u čašice, strašno me zanima razlika, jer otvoreno nebo ipak ne može zamijeniti boravak u sobi uz prozor.






S obzirom da danas ima mnogo sorti salata, ako ste neodlučni, krenite sa rjavkom i na veću površinu s više sjemena - nansen.

Ostale vrste planiram posaditi u čašicama, ali ipak držati na terasi noću, na suncu danju, iskreno nemam više ni mjesta za sve ovo dosad :)






Paralelno sa situacijama unutra, koliko uvjeti to dopuštaju, odradim dio posla i vani.
Sadila jesam, ali otkrila nisam, tako da ne znam što će biti :D



























Nisam napomenula, ali podrazumijeva se da čašicama izbušite rupice kako se višak vode ne bi zadržavao na dnu.

Toliko o salatama, svakako sadite ih, za stale sorte javim kako je ispalo.

Do čitanja  :*







P.S.  Prisjetimo se na tren salate 2014.






Dobra stvar kod salate je što se može držati u kanti, lijevo se nalazi kanta od 60L, dovoljno mjesta za 6-8 glavica.






Nema komentara:

Objavi komentar