srijeda, 12. studenoga 2014.

O ne, opet muffini!





Imam neki dojam da, možda je do mene, muffini su toliko u trendu i upravo iz toga razloga nikad neće postati klasik, poput primjerice pite od jabuka ili torte s orasima. A recimo torta s orasima postaje vrsta koja izumire, nagađam nije dovoljno fotogenična. Imamo i te nutricionističke pravce kako orasi "teško padaju na želudac", masni su, debljaju i slično, a pravo da vam kažem što može biti zdravije od šake lješnjaka, badema, oraha?

Meni se koncept muffina sviđa jer svaki može imati svoj neki okus, aromu, a najdraže mi je što oko njih nema puno suđa i ne moram odvajati bjelanjke od žumanjka. Kako stalno gledam što ima novog po netu i proučavam što stare, što nove recepte, naletila sam i na klasik Victoria Sponge Cake. Dvaput sam je napravila i nije mi ispala baš nešto, znate ono, očajan izgled super okus. Tu se isto donekle poštuje pravilo mokrih i suhih sastojaka, baš kao i sa muffinima, ali naglasak je da se maslac mora dobro, ali dobro izmiješati s jajima, do potpune promjene strukture.

S obzirom da nije bilo nekog gubitka isprobati na muffinima  Victoria Sponge Cake pristup, recept koji je već bio na blogu (originalno za kuglof) malo je prepravljen drugačijim koracima.



SASTOJCI :

4 jaja
pola margarina ili bolje, maslaca
30 dag šećera
10 žlica mlijeka
30 dag brašna
prašak za pecivo


IZRADA:

Prvo izlupajte sam margarin ili maslac, koliko može, to traje par minuta, zatim dodajte cijela jaja. Morat ćete malo pogurati masu kako biste je približili jajima i onda nastaviti dalje. Naredni mokri sastojci su mlijeko i meni obavezan rum. Zapravo, rum punč i o njemu je već bilo govora na blogu.

Nakon toga slijedi povezivanje sa suhim sastojcima, brašno + prašak za pecivo + šećer/fruktoza.

Nemojte se iznenaditi ako smjesa ne popije svo brašno - stoga i jest preporuka dodavati brašno mic po mic, obično meni ostanu dvije do tri žlice kao suvišne.

Pecite na 150 - 170 C oko 25 - 35 minuta. 

Osobno ugrijem pećnicu na manje od 100 stupnjeva, čisto da se ne prestraše kad uđu unutra, a onda pojačam na 160. Ako vidim da previše "gore" malo smanjim, znate već kako to ide.


KAKO NADJENUTI MUFFINE

Stvarno, ali stvarno ne vjerujem da komadići čokolade funkcioniraju u ustima i pod zubima nakon što se napate i prekuhaju na 160 - 200 stupnjeva, probala sam recimo kao nadjev i obožavanu bijelu Linoladu i bilo je, najblaže rečeno - katastrofično. Iskušala sam i kupovne čokoladne "kapljice", ali ne - meni to nije ono pravo.

Jedno je predivna fotografija na Instagramu, a drugo je realnost na tanjuru tako da posežem za gorkim kakaom izmiješanim s rumom, već skuhanim višnjama, a kao nadjev pripremila sam i tri limuna raskuhana taman do marmelada - trenutka.

O tom pristupu bilo je govora i kod sladoleda, nije isto imati u ustima smrznutu višnju ili rashlađenu a prethodno skuhanu višnju, to su dva svijeta.

Rekla bih da što je nadjev vlažniji i muffini su sočniji. 






















Inače, sviđa mi se razmrviti medenjak u smjesu za muffine, ali to su sad sve nijanse kako tko što voli i što se kome sviđa.

S obzirom da sve više postajem fan gorkog, oporog i kiselog, tri domaća limuna, neprskana i netretirana koja sam dobila na poklon raskuhala sam i kad mi bude do toga napravit ću muffine s limunom.




E da, dobila sam i četiri domaća šipka, sad kad sam učitala fotografiju vidim i oni su tu.
Malo sam morala pričekati da sazru...






Nadam se da će u ovom oceanu recepata netko isprobati i ovaj način izrade muffina te zasladiti se :)

Do čitanja :)

Nema komentara:

Objavi komentar