srijeda, 6. studenoga 2013.

Pijetao mojeg života

Pijetao je jedan iznimno bitan ljubimac u mojem životu, važan glumac pored kojeg su ostali mužjaci tek sporedni likovi. S obzirom da sam kao mala rukom othranila od majke odbačeno janje, nikad u životu nisam probala janjetinu i nikad ne reci nikad, ali ne znam što bi me navelo da skuham pijetla, s obzirom da ne jedem pse ili mačke.


To pompozno, bahato, inteligentno, promiskuitetno, bezobrazno i nadasve lijepo biće svakog dana volim sve više. Odan je na čudne načine. Voli na nasilan, silovit način. Napada. Ljubomoran je. Čoha i kljuca kao gospodin. Ima pogled kojim samo što ne progovori, kako to obično biva kada ljubimac zauzme dio srca.
Ipak, bilo je šokantnih situacija kada mi je muž bio kući, u par navrata pijetao ga je napao s leđa, onako podmuklo, ovaj ga nije niti vidio niti uočio, čitav dan smo se svađali, ali nisam popustila i ne dam pijetla, koliko god to nerazumno izgledalo. 





Prema kineskom horoskopu Pijetao je osoba koja rijetko prolazi nezamijećeno, heroj, osvajač, ranjava one koje najviše voli. Ekscentričan je, ali čovjek zapravo nije siguran je li to zaista tako, ili je ta osobina samo jedan od načina privlačenja pažnje. U ljubavi, Pijetao ne poznaje ravnodušnost- ili voli, ili ne voli. Dakle, moj idealan igrač.

Sinoć sam sanjala kako razmičem gomilu drva, nosim bijele rukavice koje su čitavo vrijeme kristalno čiste, i potom se ukazao mrtav pijetao. Tumačim to kao nekakav glas, vijest, novost koji će izostati, jer sam u sanjarici naišla na vidjeti pijetla- očekuje vas svađa s partnerom, slušati kukurikanje- uspješan pothvat, borba pijetlova- svađa s nekim, pijetao na krovu- stalno mijenjate mišljenja i odluke.
Zatim, dalje u snu, uzimam pijetla za glavu i bacam negdje daleko.


Maglovita jutra,  snovi kojih se jasno sjećam

Pijetao je inače smatran svetom pticom i solarnim simbolom jer njegov pjev najavljuje izlazak sunca. Njegov lik koristio se u magiji protiv opakih sila mraka i noći, a kuhana noga pijetla u Vijetnamu služila je za proricanje. U Grčkoj, smatralo se da pijetao posjeduje iscjeljiteljske moći i da na onaj svijet prati duše umrlih. U kršćanstvu se pijetlu pridaju moći predviđanja jer najavljuje svjetlost i uskrsnuće, te se njegov lik stavlja na crkvene zvonike i tornjeve katedrala, te na dimnjake obiteljskih kuća.
Prema islamu pjev pijetla ukazuje na prisutnost meleka (anđela). Vjerovalo se da crni pijetao predstavlja vražje sredstvo, bijeli čuva od utvara, a crveni štiti od požara.

Čujem pijetla tijekom sutona, i narednog dana uistinu padne kiša...


U našim se krajevima od najstarijih vremena vjeruje kako pijetao budi dan i prekida vladavinu noćnih demona. Kuća koja je imala više pijetlova smatrala se zaštićenom od zlih duhova. Ako bi ujutro na Dan zaljubljenih pijetao i kokoška zajedno sjedili, vjerovalo se kako će se netko iz kuće uskoro oženiti ili udati. Tko bi uz sebe nosio pijetlovo oko ili maskotu u obliku pijetlovog oka, nadao se zaštiti od nesreće ili opasnosti. 
Perje pijetla služilo je kao amajlija protiv uroka, zlih duhova i vještica, a pijetlova krv koristila se u spravljanju čarolija u obredima crne magije.

Hodam šumom, lišće šuška, čujem kukuriku u daljini. To je moj pijetao. Doziva me.

Čuti kukurikanje pijetla u devet ili dvanaest sati- najava sreće, a onaj tko bi ga čuo prilikom kretanja na posao, vjerovalo se da će imati uspješan radni dan. Ako bi se pijetao oglasio u ponoć, govorilo se da je tog trenutka netko umro.
Tko je želio da mu obitelj bude zdrava, sahranio bi pijetla u prizemlju svoje kuće. Smatralo se blagotvornim istrljati tijelo bolesnika zaklanim pijetlom, vjerovalo se da to ubrzava ozdravljenje.

Uređenje doma prema feng shui načelima također se dotiče pijetla, naime figuricu pijetla treba postaviti prema da gleda prema ulaznim vratima, tada će "on" otjerati sve treće osobe koje bi se eventualno htjele umiješati u brak ili vezu, ali uspješan je i kod suzbijanja nelojalne konkurencije na poslu, te susjeda koji nam kvare reputaciju u kvartu.
Pijetao pripada sektoru juga/ vatre/ ugleda.

Huppo ili Grk, i Šareni


Kada sam krenula u priču sa kokama i pijetlom, naučila sam da na jednog pijetla "ide" deset koka, međutim to je u praksi gotovo nemoguće, jer haremom može upravljati samo jedan mužjak. Na slobodnoj ispaši i u slobodnom uzgoju, prema mojim iskustvima, to je moguće samo ako su dva mužjaka odvojena, jer konkurencija i suparništvo kao motiv navodi ih na se iskljucaju na smrt. Trenutno na jednog pijetla imam tridesetak koki, i rekla bih da su svi zadovoljni.

Moj prvi pijetao bio je jedan mali golovrati pijetlić kojeg sam nabavila u "prvoj ekipi" kojoj je pripadala i koka Brena. Dakle, bio je skoro pa pilić star možda mjesec dana, a cimeri sadašnjosti/ budućnosti bili su mu jedan šareni pijetlić (zvao se Šareni) kojeg sam kupila iz hira, a istog dana ubio ga je moj lovački pas (počeci, počeci...) te sam kroz neko vrijeme nabavila zanimljivog i zbilja lijepog grčkog ukrasnog pijetla (zazivala sam ga Huppo ili Grk), ali dolaskom kući sam shvatila da mu je nogica polomljena i živio je neko vrijeme. 
Uglavnom, nakon ta dva pijetla, u međuvremenu, stasao je golovrati pijetlić, ali on je pak previše oponašao koke i mislim da je bio gay. Jednostavno, nema drugog objašnjenja.

Sretne i zaljubljene koke rade što žele,  alfa pijetao ih podržava, a ishod su Veli Jože jaja

Posve rezignirano, šetam sajmom i uzdišem. Triput prevarena, prevedena žedna preko mosta, jednostavan čin kupnje pijetla pretvorilo se u trostruko razočaranje. Ipak, uočavam zbilja dobro uhranjene, stasite, pahuljastog perja pijetlove, uredne, živahne. I kažem- Vjerujete li u četvrtu sreću? Ja da.

Zapričam se s ljudima, oni izvuku (sada znamo da je to Niđica, pijetao mojeg života) jednog žutog pijetla (imali su ljepših i veličanstvenijih) te začujem- Ako podbaci, vrati ga, ali podbaciti neće.
Dolazim kući, puštam pijetla iz kutije i dešava mi se kardinalna pogreška, naime Niđica u sekundi presreće golovratog pijetlića za kojeg sada već svi sumnjamo da je gay i slomi mu kičmu u par poteza. Dakle, imam "pravog" pijetla i pijetla u bolnici, koji je nedugo poslije uginuo.

Nije problem ako pijetao s vremena na vrijeme neobjašnjivo tijekom noći završi na ormaru visokom dva metra, zar ne?

Idućeg jutra probudim se u pet, čekam da se oglasi... I ništa. Kroz par dana kao da sam ga nešto sitno začula da se oglasio, doduše oko podne i bez konkretnih svjedoka, dakle možda mi se i učinilo od silne želje da jednostavna djevojka poput mene ima moćnog pijetla koji ima svrhu.
Nakon desetak dana odustajem od uzdisanja na terasi i slušanja tuđih pijetlova koji kukuriču iz petnih žila, muž i ja nešto se posvađamo, ovaj iz protesta završi na kauču, i ujutro kaže - Nisam nakon 4.15 oka sklopio, pijetao je kukurikao punih sat vremena nije stao.

Ok, navijam sat za slijedeće jutro iiiiiiiiiiiiiiiii....   Ne pronalazim riječi kojima bih opisala sreću kada sam prvi put začula pjev kokota, imam na stotine videozapisa najmanje stotinu svitanja kojima je zvuk dao upravo on, uz miris kave i magle na terasi. Samo slušati i gledati, dovoljno je za osjećati život i dan koji se budi. Shvatiš da se ne dešava sve s razlogom, već prirodno i mimo nas, posve slučajno. Očito, ne možeš pogoditi iz prve, ali možda uspiješ iz četvrtog pokušaja.

Ne znam treba li naglašavati i da su koke imale onaj sjaj u očima? 
Čim svane, pijetao se odmah posveti bračnim dužnostima, načelno slučajnim odabirom, ali sve cure dođu na red.

Nažalost, nikako učitati video iz prošle teme, tako da će taj dio malo pričekati.

Kao dvije mačke ti, kružiš oko mene


U to sam vrijeme bezuspješno guglala kako kupiti pijetla, kako nabaviti pijetla... Ali odgovora nije bilo. Danas zaključujem: pijetao se kupuje u pet ili šest ujutro. Točka. Amen.

Tu svoju teoriju mogu dokazati scenom u kojoj se na sajmu šetam u šest ujutro, dok kaveze izvlače iz vozila, i odmah se vidi koji je pijetao moćan, a koji je eto, tek takav nekakav, osrednji. Tada sam shvatila, pijetao se kupuje rano ujutro, zapravo čim ranije, i odmah čuješ kako kukuriče.
Inače, u zadnje vrijeme na sajam nastojim doći prva i otići također prva, to mi je neko novo pravilo.

Pijetlovi sa sajma u Benkovcu


Cijena malih pijetlova je oko 20-tak kuna, ali oni će se razviti i stasati nakon godinu dana. Ovaj moj koštao je 100 kuna, ali ima ih i po 80 kuna, te 120 i 150, ponekad i 200 kuna, zaista ovisi.

U ovim krajevima jako je tražen tzv. pulastar. Radi se o pijetlu koji je neprekidno na slobodi, nikada nije zatvoren, a kako je čitavog dana u pokretu, sav je mišićav i dužih je nogu. Kilogram takvog pijetla iznosi minimalno 70 kuna žive vage, posebno su traženi među obožavateljima mlade janjetine, jer je meso navodno izvrsno.

Novost je da zapravo imam još dva pijetla, eto, kupila sam od veterinara dvadesetak pilića i par mjeseci poslije uviđam kako to nisu koke nesilice, već imam dva uljeza. Sada sam u ogromnim problemima jer su već ta dva malena počela stradavati od strane Niđice, naravno izolirala sam ih, ali poznajem svojeg alfa mužjaka koji se neće smiriti dok im ne slomi vrat, dakle kičmu.

Dečko, a ne koka, ali čekam da moj forumski prijatelj potvrdi još jednog Casanovu među nama 

Pijetao bi trebao čuvati i štititi koke, što ovaj moj svakako čini, te čuvati teritorij, a to se svakako zbiva svakog dana sve više. Kukuriče i ne voli goste, pridružuje se zvuku mobitela ili kućnog telefona, srčan je i borben. Ne izvlačim ga iz nevolja, da kucnem u drvo nikad nije bio u bolnici, ali upada u neke simpatične neobjašnjive situacije bez većih posljedica.

Jednostavno, to je moj dečko i ne postoji razuman odgovor na pitanje Zašto on? Ne znamZato jer on je sve to. Taj žuti pernati stvor je pijetao mog života.

Svi smo jako slatki, lijepi i fotogenični


Kad su ono posjete bolnici?


Mislim da je iduća tema kako cijepati drva, s obzirom na to da ovo nije blog namijenjen alfa farmerima, već nedužnim farmericama i farmerima u usponu, a cijepanje drva svima koji me posjete i gledaju me kako to činim kao prvo su oduševljeni, a kao drugo čini im se da je to neka umjetnost. Nije. Prelako je. Čista fizikalija, ali ne smiješ baš poslati mozak na pašu.

Za kraj, kažu sevdah, ali ja pomislim šuma. Neka su vremena baš sevdah.

http://www.youtube.com/watch?v=RDAfwyFmSCQ



Nikad ne reci nikad, jer poklon. I pijetao ne mora znati za ovaj izlet uz koji tako paše topli kakao







Nema komentara:

Objavi komentar