ponedjeljak, 16. lipnja 2014.

Volim te, ali sladoled je sladoled

Potrebe cilindrične posude u prvi mah učinile su da entuzijazam oko izrade domaćeg sladoleda splasne. Kako to mislite, treba čekati minimalno 12 sati da se ona rashladi u zamrzivaču?

Temeljni sastojci su jaja, vrhnje za šlag i mlijeko. Iako u receptima, osim za vaniliju gdje odlaze 4 jaja, DeLonghi uputstva kažu jedno jaje, bolje je , kremastije i punije sa dva.
I ako se stavi manje mlijeka, a više vrhnja - također je bolje. Tekućeg dijela obično je u omjeru do 400 ml, što sa šećerom, jajima itd. ne smije preći pola litre mase, i nakon obrade u aparatu za sladoled dobijem oko litru sladoleda. Takav je ovaj naš ice cream maker.

Također, nije isto radite li s obranim mlijekom ili punomasnim. Imala sam pri ruci obrano mlijeko, ali prvom prilikom kupit ću najmasnije, biti će još bolje. Proizvođač čak savjetuje čim bogatije mlijeko. 
A jaja.. Domaća, ako može. Jučer kad sam skupljala jaja u kokošinjcu ritualno sam se zahvaljivala curama kako su dobre i vrijedne uz "Hvala vam koke, to mi je za sladoled."

Poznavajući prožrljivost kuće, cilj je bio odmah  (uz 12 sati čekanja, pa opet 12 sati čekanja koliko odmah to može biti?) napraviti bazu od barem tri vrste sladoleda.
Zatim, kupila sam litru šlaga i odlučila sam iz toga izvući četiri vrste sladoleda, s time da okus banane ne treba šlag, dakle pet.


SLADOLED OD ČOKOLADE
originalna verzija

sastojci:

150 g šećera
200 g mlijeka
200 g vrhnja
75 g crne čokolade
1 jaje
prstohvat vanilije

"Razlomite čokoladu na komade i rastopite je s malo mlijeka i vanilije u parnoj kupelji. Miješajte jaje i šećer, pa dodajte preostalo mlijeko, vrhnje i sasvim ohlađenu rastopljenu čokoladu.
Izlijte smjesu u posudu stroja za sladoled."

moj način

75 g fruktoze
200 g mlijeka 
200 g vrhnja
100 g crne čokolade
2 jaja

Imam lonac "pištavac", u njemu sam rastopila čokoladu. Bez tog lonca ne znam kako bih, imam ih dva, jedan je star koliko i ja, dakle preko 30 godina, a drugi sam tražila i tražila, i na kraju sam ga kupila u Sloveniji - danas ih ima posvuda. U njima pravim pudinge, topim čokolade, izrađujem marmeladu.

Toplu čokoladu istresla sam u multipraktik gdje sam izmiješala fruktozu, mlijeko, vrhnje i dva jaja. S obzirom da su sastojci  bili ozbiljno rashlađeni, topla čokolada nije uzrokovala probleme masi.

Sve sam istresla u aparat za sladoled, ako ga nemate, ne plašite se vodenog izgleda, nego samo pustite da se zaledi u nekoj posudi s poklopcem.

Ako vas brine vodena  masa, odvojeno izmutite vrhnje, zatim ostale sastojke umiješajte rukom.

Krenula sam od pretpostavke da će aparat za sladoled udvostručiti masu, a i u uputstvima nije bilo spomena kako šlag mora biti tučen, meni je sve tekuće. I kao tekuće, u slučaju bijele čokolade - uspjelo je i okusom i izgledom.

S obzirom da je cilindrična posuda bila samo 12 sati na odmoru, sladoled od čokolade izrađivao se punih pola sata, što je, ispostavilo se na kraju, prilično dugo.

Također, dugoročno mislim masi dodati i veliku žlicu mascarponea - to nikako ne može štetiti. Čim kremastija izrada prije, biti će još kremastije nakon što odleži. Kod punoće okusa se zbilja da poigrati, počevši od toga koristite li biljno vrhnje ili "ono pravo", koliko je kvalitetna čokolada koju koristite itd.

Meni se najviše sviđa što iako su mlijeko, fruktoza, čokolada i vrhnje industrijski, ipak donekle znam što jedem. Jednostavno nije isto, ovo je bolje.

Ne znam otkud su proizvođači sladoleda izvukli cijene sladoleda, 39,99 kuna je nešto što bi realno trebalo koštati 19.99 kuna čitavu godinu.



SLADOLED OD VANILIJE
originalna verzija

sastojci:

150 g šećera
250 g mlijeka
150 g vrhnja
4 žumanjka

"Šećer i žumanjke dobro izmutiti, dodati mlijeko i vrhnje. 
Uliti smjesu u posudu stroja za sladoled."

Nema mog načina, jer to je to, vanilija bogata okusom i prirodnom žutom bojom.


SLADOLED OD BIJELE ČOKOLADE
imamo samo moju verziju


Po nekoj logici, koliko recept za sladoled od čokolade može biti različit od onog za bijelu čokoladu? Jedino, imala sam iskustvo s izradom "torta 4 čokolade", gdje kada se topi bijela čokolada potrebno je dodati vanilin šećer, to je dakle bila jedina iznimka.

I s obzirom da je bio treći sladoled u nedovoljno rashlađenoj cilindričnoj posudi, vrtio se skoro 45 minuta, a to je maksimalno koliko stroj smije raditi u jednom komadu, i izgled smjese bio je kao kad mlijeko pokipi, samo bez onog zagorenog smrada.

Jedan dio mene govorio je "baci, baci, baci", ali opet znam prema "torti 4 čokolade" iskustvo i tortama od sira, kako se taj vodenasti izgled nakon sna ljepote u hladnjaku itekako popravi.
I da, nakon odmaranja, dan poslije, pa i nema neke razlike između "tog" sladoleda i onog iz aparata, osim što ga ima manje, tu se eventualno da doskočiti "napumpavanjem" šlaga i mascarponeom, ali okusom je bogatiji, moćniji. Iznenadilo me koliko se osjeti aroma bijele čokolade, ima tih nekih bijelih vrsta sladoleda (cookies, bijela čokolada, vanilija) gdje moram čitati na omotu šta grabim - uopće ne osjećam pod jezikom da je to "to".


BAZA ZA SLADOLED MALAGA, COOKIES, KOKOS, NUTELLA...

Dosad sam napravila i malagu ( jer rum i grožđice ) te sladoled s kokosom (sinoć, degustirala jutros), to su dakle četvrta i peta vrsta, odnosno četvrti i peti pokušaj i ovo je definitivno koncept koji je nama najukusniji. Dakle, moja verzija, sastojci su:

75 g fruktoze (150 g šećera )
200 g mlijeka
250 g vrhnja
2 jaja


Sastojke izmiješate.
Ako imate aparat za sladoled, nakon što je sladoled gotov (prema ovom omjeru gotov je za desetak minuta, dakle stignete smućkati dva, na riziko i tri ) umiješate za malagu grožđice natopljene rumom, za cookies zdrobljene kekse (načelno, odlučila sam se za bijelu Domaćicu, samo još nisam stigla napraviti), kokosovo brašno za kokos, nutellu itd.

S obzirom da je meni masa prilično čvrsta, iako da to stavim na primjerice tortu sve bi se izlilo, ali opet je čvršća od vode, ti se dodaci uspiju lijepo pridružiti masi.  Dakle, ništa ne pluta po vrhu ili pada na dno. Ako nemate aparat, pustite da se masa malo stegne u zamrzivaču (recimo sat vremena) i potom nježno umiješajte dodatak. Zatim naravno vratite na hladno da se sve stisne.

Za okus kave, skuhanu kavu uliti u gotovu smjesu (bazu), a ako volite sirupe (malina, borovnica itd.) kada se smjesa stegne, nježno umiješati i pustiti da odmori.











Kraj prvog dijela, slijede recepti s voćem, alkoholom itd.
Pozdrav!!






Nema komentara:

Objavi komentar