nedjelja, 11. svibnja 2014.

Briševo kod Zadra

"Još uvijek braniš svoj izbor,
 Još uvijek zagovaraš svoju stvar.
 Kao da ne bi vidio plamteći grm
 Kad bi ti planuo pred nosom.

 Sanjaš o svojoj budućnosti
 i mozgaš o svojoj prošlosti,
 Dok bi samo jedan običan iskorak
 Mogao izgraditi most koji bi potrajao."

John Hiatt, "Kroz tvoje ruke", s albuma Stolen Moments.

Na ove sam stihove naišla u knjizi  "Yoga srca" autor je Mark Whitwell. Cilj yoge je rasterećenje organizma od uma, a ne opterećenje njime.

Iako obožavam Zadar, polako odlazak u centar postaje jedno veliko opterećenje. Parkirno mjesto postaje sve teže naći, gužve postaju napetije i polako ulazim u razdoblje kada će ondje biti ugodno tek iza 23 sata, primjerice s mužem u šetnji;  imamo svoju rutu, našu klupicu koja je tada baš slobodna.

Vjerujem da se suprotnosti privlače, u smislu da bi svakodnevni život bez kaosa i mira, razgovora i šutnje, galame i tišine, plime i oseke bio itekako dosadan. Smatram da sva naša stanja imaju potrebu za odmakom, a ovaj pak vodi do rasterećenja. Uvjerena sam da ako si dobre ili loše volje, šetnja je uvijek odlična ideja. Mislim da nikad nisam čula da je netko otišao u šetnju i vratio se još više neraspoložen.

Za mene je "jedan običan iskorak" odlazak u Briševo.

Mjesto u mislima zovem "Moja Milena" iz razloga što sam jedne noći u neke sitne sate šetala onuda sa psima; bila je to jedna od onih šetnji kada imaš osjećaj da se svijet ruši i može se reći da sam bila prilično potištena. Odšetala sam svoj krug, ali  i dalje smrknuta vukla sam se cestom kada je naišao crveni neregistrirani  "stojadin" iz kojeg je treštila "Moja Milena" Novih fosila, a to je probudilo ovce u nekakvoj štali  (bio je mrkli mrak) i trenutak je bio jedan od onih na koji nema druge nego se početi smijati bizarnosti situacije. Moja Milena, ovce i ja.

Ali glasanje ovaca ne samo što me oraspoloži, nego obično i sama počnem beekati.

Inače, službena stranica Briševa - Općina Poličnik uglavnom kaže, citiram:

Briševo je ravnokotarsko selo smješteno kojih 10 km sjeverno od Zadra, između Murvice na istoku i Poljica na zapadu. Na području sela nalazi iz mlađega kamenog doba, na nekoliko lokaliteta ostaci rimskih kamenih građevina. U srednjem vijeku prvi se put spominje u 11. st., i to pod imenom Grusi. To ime sačuvano je sve do naših dana, ali kao naziv stare jezgre sela, gdje je staro mjesno groblje s crkvom Gospe od Ružarija. U novom dijelu sela u prošlom je stoljeću sagrađena druga crkva, posvećena također Gospi od Ružarija. Uz glavnu cestu, nedaleko od starog groblja, 70tih godina 20. st. sagrađeno je novo groblje. Stanovništvo se bavi zemljoradnjom, stočarstvom i radom u Zadru.


Više na tu temu imate na linku http://www.opcina-policnik.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=36&Itemid=58

Usprkos domovinskom ratu koji je opustošio kraj i iscrpio mještane, Briševo promatram kao raj na zemlji. Mahatma Ghandi je rekao "Oko za oko i cijeli svijet biti će slijep", naravno da treba ići dalje i sve je tako "okrenimo se budućnosti", ali ne mogu zaobići ovaj video, jer prošlost Briševa moja je sadašnjost i sretna sam što ondje mogu šetati, slobodna.

https://www.youtube.com/watch?v=cOlUrNQ9cR0&feature=share


Briševo danas:

















































































Kao što vidite, vrlo jednostavno, a lijepo, fotogenično.
Mjesto uopće nije razvikano, tako da je privatnost i mir nešto što se podrazumijeva samo po sebi. Ipak, neću vam detaljno skicirati putokaze za moje staze, taj dio morate sami.

Mještani su iznimno srdačni i komunikativni, tako da ako želite samo šetati- pozdravite i požurite jer se nećete tako lako izvući, ali u pozitivnom smislu. Ima zmija, ali ima i kornjača, tako da win - win. Obje skupine doslovno šetaju po cesti, dakle bez šlapica u ljetnim mjesecima.

Sad je u Briševu najljepše, ima ta faza oko kolovoza bez kiše, priroda se počne sušiti... Ali već u rujnu vrati se ona idilična crta.

Kad vidim turiste na biciklama kako smetaju autima po magistrali, a recimo uz Briševo postoji i Debeljak sa novouređenom trim stazom, doslovno me uhvati napadaj bjesnoće. Zadar je puno više od Pozdrava Suncu.
Nadam se da će ovo moje malo reklamiranje Briševa potaknuti više šetača i rekreativaca.

Eto, toliko  :)





Broj komentara: 7:

  1. Prekrasne slike, sretan sam kad tako nešto vidim iz moga rodnog mjesta, i mjesta moga rekreativnog odmora tokom godine

    OdgovoriIzbriši
  2. Briševo ima onu rijetku ljepotu i potencijal koji se ne vidi onako na prvu s ceste, čudim se da za vrijeme ovih kiša rijeka turista okupirala je Supernovu, a samo koji kilometar dalje nalazi se ovakvo savršenstvo! Hvala na komentaru :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam sve pogledao u arhivi bloga, nisam stigao, a ono što sam pogledao meni se sviđa. Samo nastavi. Ne znam dali se poznamo, ali putevi i staze na slikama su one po kojima i ja hodam i vozam se od djetinjstva. Pozdrav Nino

    OdgovoriIzbriši
  4. Djevojački se prezivam Knežević tako da možda smo i dalji rođaci, ako me ujesen vidiš po onim stazama sa moja dva psa obavezno me zaustavi!

    OdgovoriIzbriši
  5. Jeli Marija od Mare i Šime, samo nju znam a da je udata, Marija od Žarka još se nije udala.

    OdgovoriIzbriši
  6. Odustajem, čekam Milicu i Doricu, tvoja dva psića.

    OdgovoriIzbriši